Κόσμος

Λαβρόφ: Στόχος μας η δημιουργία μιας πολυπολικής διεθνούς τάξης

Ο στρατηγικός στόχος του Κρεμλίνου είναι η δημιουργία μιας νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων, όπως δήλωσε προ ολίγου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο στρατηγικός στόχος του Κρεμλίνου είναι η δημιουργία μιας νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων, όπως δήλωσε προ ολίγου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και την εφημερίδα «Guardian», η Μόσχα επιθυμεί οι όποιες ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία να επικεντρώνονται στη δημιουργία μιας «νέας παγκόσμιας τάξης, όπως τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πρέπει να βασίζεται στο να ληφθούν υπ’ όψη τα ρωσικά συμφέροντα, οι ρωσικές ανησυχίες. Θα πρέπει να αφορά τις αρχές στις οποίες θα βασίζεται η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία, ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία απορρίπτει μια «μονοπολική παγκόσμια τάξη, στην οποία ηγείται «ένας ηγεμόνας», φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι ηγείται ενός αγώνα ενάντια στην κυριαρχία των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, και υποστηρίζει ότι η επίθεση στην Ουκρανία είναι μέρος αυτού του αγώνα κυριαρχίας. Το Κρεμλίνο διέρρευσε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει την επίθεσή του, χωρίς να βλέπει διπλωματική λύση.

Η παρέμβαση αυτή του Σ. Λαβρόφ έρχεται να επισυμβεί στον απόηχο της τοποθέτησης του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα

Την Πέμπτη, ο Λούλα είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι «δεν μπορούσε να πάρει τα πάντα» και πρότεινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Κριμαία για να ξεκινήσει ειρηνευτικές συζητήσεις.

Ο Λούλα εξέδωσε μια αρκετά αόριστη πρόταση για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού την επόμενη εβδομάδα στην Κίνα, η οποία επίσης υπέβαλε ένα σχέδιο.  Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος πρότεινε την  δημιουργία μιας ομάδας χωρών που θα μεσολαβούν στον πόλεμο στην Ουκρανία και δήλωσε πως «ο Ζελένσκι δεν μπορεί να τα θέλει όλα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος της Ουκρανίας. Για την Κριμαία, ίσως θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Όμως για τα άλλα εδάφη στα οποία εισέβαλε, πρέπει να το ξανασκεφτεί. Ο κόσμος θέλει ειρήνη. Πρέπει να βρούμε λύση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο