Nέα της αγοράς

Axia: Αμελητέο το κόστος από το «πάγωμα» επιτοκίων για τις τράπεζες

Axia: Αμελητέο το κόστος από το «πάγωμα» επιτοκίων για τις τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Yannis Behrakis

Μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της οριζόντιας παρέμβασης που ελήφθη από τις συστημικές τράπεζες

Τις επιπτώσεις αλλά και τα οφέλη από την ενεργοποίηση ενός νέου μηχανισμού επιβράβευσης των συνεπών πελατών με στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, αναλύει η Axia Research σε έκθεσή της, σε μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της οριζόντιας παρέμβασης που ελήφθη από τις συστημικές τράπεζες.

Ουσιαστικά, η Axia χαρακτηρίζει ως αμελητέο τον αντίκτυπο για τις ελληνικές τράπεζες της απόφασης για «πάγωμα» στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, επισημαίνοντας ότι με αυτό το μέτρο θα στηριχθούν αρκετά ελληνικά νοικοκυριά από την επιπλέον πίεση που δέχονται λόγω των υψηλότερων τόκων που καλούνται να καταβάλουν.

Όπως έγραψε και ο ΟΤ, πρόκειται για μία οριζόντια παρέμβαση που αφορά στο σύνολο του στεγαστικού τους χαρτοφυλακίου, χωρίς διακρίσεις και κόφτες, ήτοι σε περίπου 450.000 δανειολήπτες με υπόλοιπα της τάξης των 26 δισ. ευρώ.

«Αν και οι λεπτομέρειες ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί, η πιθανή πρόταση θα επιδιώξει την επιβολή ανώτατου ορίου στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, με βάση το μηνιαίο και τριμηνιαίο (1M και 3M) Euribor ή το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας την 31η Μαρτίου 2023 ως ημερομηνία αναφοράς για μια αρχική δωδεκάμηνη περίοδο», τονίζεται στην έκθεση.

Σημειώνεται πως η «μερίδα του λέοντος» των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα είναι κυμαινόμενα, γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται σε περίπου 24 δισ. ευρώ, εφόσον εξαιρεθούν τα μη εξυπηρετούμενα.

Η έκθεση της Axia αναφέρει πως λαμβάνονται υπόψιν δύο παραδοχές: α) το μέσο επίπεδο ανώτατου ορίου (πλαφόν), το οποίο ορίζεται στο 2,9%, χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς το Euribor ενός μήνα και την 31η Μαρτίου του 2023 και β) το τερματικό επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ (DFR), το οποίο -σύμφωνα με υπόθετικό σενάριο- βρίσκεται στο 3,5% (δηλαδή, με μία ακόμη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης έναντι των τρεχόντων επιπέδων).

Με βάση αυτές τις παραδοχές η Axia εκτιμά ότι οι απώλειες για τα έσοδα από τόκους θα φθάσουν στα 146 εκατ. ευρώ συνολικά δηλαδή στο 2,2% του στόχου που έχουν θέσει οι ίδιες οι τράπεζες για φέτος και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα διαχειρίσιμο ποσό.

Ο αντίκτυπος

«Κατά την άποψή μας, ο αντίκτυπος είναι αμελητέος, αλλά πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι το επιπλέον NII δεν είχε προϋπολογιστεί στους στόχους των τραπεζών για το 2023, καθώς και οι τέσσερις τράπεζες υπέθεταν ένα DFR 2,5% (δηλαδή κάτω του ανώτατου ορίου). Στο πλαίσιο αυτό, οι στόχοι NII των τραπεζών εξακολουθούν να ισχύουν και οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα τους ξεπεράσουν, καθώς τα υπόλοιπα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών, δεν θα έχουν ανώτατο όριο» εξηγεί η Axia.

Οφέλη

Αντίθετα, σύμφωνα με την έκθεση, η πρωτοβουλία για «πάγωμα» των επιτοκίων έχει και άλλα οφέλη, καθώς α) καταδεικνύει την αυξανόμενη κοινωνική ευαισθητοποίηση των τραπεζών και β) αμβλύνει τυχόν ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού των ενυπόθηκων δανείων, μειώνοντας τη μηνιαία επιβάρυνση από το επιτόκιο σε μια περίοδο περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος.

Τέλος, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία των τραπεζών (και όχι μια κυβερνητική οδηγία), δεν αναμένεται να οδηγήσει σε καμία ρυθμιστική επίπτωση, δηλαδή δεν θα επιδείνωση την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, καταλήγει η Axia.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments