«Καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία: Οι χειρότερες προβλέψεις των τελευταίων 30 ετών
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα πέντε χρόνια, με αξιωματούχους του Ταμείου να κάνουν λόγο για τις χειρότερες προβλέψεις των τελευταίων 30 ετών.
Το σκηνικό «θα είναι χαοτικό» σύμφωνα με τον Ντάγκλας Ρέντικερ, που εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ στο συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2010 έως το 2012.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα, προειδοποίησε για «χρόνια αναιμικής ανάπτυξης» και μέσο ετήσιο ρυθμό στο 3% τα επόμενα πέντε χρόνια.
Όπως αναμένεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών θα δουν την ανάπτυξη να επιβραδύνεται φέτος καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, όσο οι πιέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν περιορισμένες μετά τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ και την Ελβετία. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά πως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα «πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και πιο ευκίνητοι από ποτέ».
Αναφερόμενη στις γεωπολιτικές εντάσεις, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό, τόνισε πως μια ισχυρή ανάπτυξη θεωρείται άπιαστη.
Επανέλαβε ότι ο πιο μακροπρόθεσμος κατακερματισμός του εμπορίου θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ έως και 7%, το οποίο είναι ισοδύναμο με την ετήσια παραγωγή της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.
Η Γκεοργκίεβα πρόσθεσε πως οι χαμηλές προοπτικές θα δυσχεράνουν περαιτέρω «τη μείωση της φτώχειας, την επούλωση των οικονομικών πληγών της κρίσης της πανδημίας και την παροχή νέων και καλύτερων ευκαιριών για όλους». Επιπλέον, οικονομολόγοι του Ταμείου υπογραμμίζουν ότι «οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη μειωμένη πρόσβαση σε επενδύσεις από τις προηγμένες οικονομίες, λόγω του μειωμένου σχηματισμού κεφαλαίου και των κερδών παραγωγικότητας από τη μεταφορά καλύτερων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας».
Το ΔΝΤ προτρέπει τα κράτη να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας