Διεθνή

Η στρατηγική σιωπή του Μπάιντεν απέναντι στο show Τραμπ

Η στρατηγική σιωπή του Μπάιντεν απέναντι στο show Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έμαθε ότι αντιμετώπιζε 34 κατηγορίες σχετικά με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στο πρώτο κατηγορητήριο εναντίον πρώην Αμερικανού προέδρου, ο Τζο Μπάιντεν ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμα εργασίας της μέρας του

Την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έμαθε ότι αντιμετώπιζε 34 κατηγορίες σχετικά με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στο πρώτο κατηγορητήριο εναντίον πρώην Αμερικανού προέδρου, ο Τζο Μπάιντεν ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμα εργασίας της μέρας του, χωρίς καμία αλλαγή ή ανατροπή, αναφέρεται στον Guardian.

«Το επίκεντρό μας θα συνεχίσει να είναι ο αμερικανικός λαός. Το τι θα καλύψετε όλοι σας εξαρτάται από όλους σας, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να παραμείνουμε στην πορεία μας, για να μιλήσουμε για τα θέματα που έχουν σημασία», είπε η εκπρόσωπος Τύπου, Καρίν Ζαν-Πιερ, απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους.

Παρατηρητές της κυβέρνησης του Μπάιντεν λένε ότι η στρατηγική είναι πιθανώς σοφή, καθώς προχωρά σε μια πιθανή ρεβάνς τον επόμενο χρόνο ενάντια στον Τραμπ, τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο που νίκησε στις εκλογές του 2020. Παρά τις πολλές νομοθετικές νίκες, τα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν παραμένουν χαμηλά.

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι σκόπιμο. Νομίζω ότι θέλουν να κρατήσουν αποστάσεις από αυτό που θεωρούν ως το χάος και τον διχασμό που δημιουργεί ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Ναβίν Ναγιάκ, εκτελεστικός διευθυντής στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο Δράσης και πρώην στέλεχος της εκστρατείας των Δημοκρατικών.

Αυτή η στρατηγική δίνει επίσης στον Μπάιντεν την ευκαιρία να χαρακτηρίσει τον Τραμπ ως σκάνδαλο και ανίκανο για το αξίωμα, και τον εαυτό του ως την υπεύθυνη εναλλακτική – μια τακτική που εφάρμοσε για να τον νικήσει το 2020.

Ο Μπάιντεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, αν και δεν το έχει ακόμη δημοσιοποιήσει. «Γιατί να το κάνει αυτό;» είπε η Δημοκρατική δημοσκόπηση Κάρλι Κούπερμαν. «Δεν βλέπω κανένα λόγο αυτή τη στιγμή για να ανακοινώσει ότι είναι υποψήφιος. Είναι ήδη πρόεδρος και θα δοθεί όλη αυτή η προσοχή στον Τραμπ και τις νομικές του μάχες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

Η εμφάνιση του πρώην προέδρου την Τρίτη στο ποινικό δικαστήριο στο Μανχάταν καλύφθηκε από εκατοντάδες δημοσιογράφους, μερικοί από τους οποίους περίμεναν όλη τη νύχτα για να βρεθούν στην αίθουσα του δικαστηρίου, όταν οι λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου επικεντρώθηκαν στη διευκόλυνση των πληρωμών σίγασης χρημάτων και στην εκτέλεση ενός σχεδίου «catch and kill» για την καταστολή αρνητικές ειδήσεις ενόψει των εκλογών του 2016 μεταδόθηκαν σε έναν σκυθρωπό Τραμπ.

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε σύντομα να κληθεί σε δικαστικές αίθουσες αλλού στις ΗΠΑ. Η Φάνι Γουίλις, η εισαγγελέας στην κομητεία Fulton της περιοχής της Ατλάντα, ερευνά την αποτυχημένη προσπάθεια του Τραμπ και των συμμάχων του να ανατρέψουν την εκλογική νίκη του Μπάιντεν στη Γεωργία. Στην Ουάσιγκτον, ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ βρίσκεται στη μέση μιας έρευνας για τρεις πηγές νομικού κινδύνου για τον πρώην πρόεδρο: τα απόρρητα έγγραφα που ανακάλυψε το FBI στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ, την ανάμιξή του στις εκλογές και την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου.

Όσο σοβαρές κι αν είναι οι καταγγελίες στην υπόθεση του Μπραγκ – κανένας νυν ή πρώην Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ – ο Έρικ Σίκλερ, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Κυβερνητικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να το δει ως ένα είδος σκανδάλου από το οποίο ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να απέχει.

«Με το να μην λέει τίποτα, ο Μπάιντεν λέει τα πάντα», είπε ο πολιτικός αναλυτής Κούπερμαν. «Ακόμα κι αν αυτό μπορεί να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει την προεδρική [υποψηφιότητα] του ίδιου του κόμματός του, νομίζω ότι από την οπτική γωνία του Μπάιντεν, το να το αφήσεις όλο αυτό να διαδραματιστεί παραμένοντας σιωπηλός, είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments