Μεσόγειος: Τουλάχιστον 20 Τυνήσιοι μετανάστες αγνοούνται
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Τουλάχιστον 20 μετανάστες από την Τυνησία αγνοούνται στα νερά της Μεσογείου, τη στιγμή που οι ιταλικές αρχές έχουν διατυπώσει φόβους ακόμη και για 1 εκατομμύριο μετανάστες από την βορειοαφρικανική χώρα, η οποία μαστίζεται από χρόνια οικονομικά προβλήματα.
Πιο ειδικά, οι εν λόγω μετανάστες αγνοούνται από σήμερα, Σάββατο, μετά τη βύθιση του σκάφους τους στα ανοιχτά της Τυνησίας, καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν την Μεσόγειο προς την Ιταλία, εν μέσω απότομης αύξησης των σκαφών που ξεκινούσαν από τη βορειοαφρικανική χώρα.
Η ακτοφυλακή διέσωσε άλλους 17 ανθρώπους από το ίδιο σκάφος στα ανοιχτά της νότιας πόλης Σφαξ, δύο εκ των οποίων ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, όπως δήλωσε τοπικός δικαστής και μεταδίδει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Guardian.
Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες άνθρωποι χάθηκαν και έχασαν τη ζωή τους σε επανειλημμένα ατυχήματα στα ανοιχτά των ακτών της Τυνησίας. Η Τυνησία έχει αναλάβει τη Λιβύη ως κύριο σημείο εκκίνησης για τους ανθρώπους που φεύγουν από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις στην Αφρική και την Μέση Ανατολή με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι η Τυνησία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά δομικά προβλήματα στην οικονομία της και ότι βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η εθνική φρουρά δήλωσε την Παρασκευή ότι περισσότεροι από 14.000 μετανάστες, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, αναχαιτίστηκαν ή διασώθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρώπη – πέντε φορές περισσότεροι από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρώπη κινδυνεύει πολύ σοβαρά να δει μεγάλο αριθμό μεταναστών να φτάνουν στις ακτές της από τη βόρεια Αφρική, εάν δεν διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην Τυνησία. Κάλεσε, δε, το ΔΝΤ και άλλες χώρες να βοηθήσουν γρήγορα την Τυνησία να αποφύγει την κατάρρευσή της.
Ακόμη, ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, από την πλευρά του, την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα χρειάζεται χρηματοδότηση και εξοπλισμό για την καλύτερη προστασία των συνόρων της. Η Τυνησία έχει λάβει εξοπλισμό από την Ιταλία τα τελευταία χρόνια, αλλά θεωρείται ότι είναι παρωχημένος και ανεπαρκής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας