Οι εκλογές της 21ης Μαΐου και η επιστροφή της οικονομίας
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Ένα από τα βασικότερα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO είναι η ποιοτική μετατόπιση του εκλογικού σώματος ως προς τον κυριότερο καθοριστικό παράγοντα της ψήφου και της εν γένει εκλογικής συμπεριφοράς του. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κατέθεσε τους προβληματισμούς του, σε συνέχεια συνολικότερων προβληματισμών και θέσεων της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και σε μια ορισμένη απόκλιση από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος και την πρώτη κατοικίας.
Πράγματι, η δημοσκόπηση της GPO καταγράφει και αποτυπώνει αυτό που παρατηρείται ως κοινωνική αίσθηση, το τελευταίο διάστημα. Η τραγωδία του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην περιοχή των Τεμπών αρχίζει να υποχωρεί σε σημαντικότητα ως καθοριστικός εκλογικός παράγοντας και τη θέση του παραχωρεί στη σφαίρα της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ψηφίζοντας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ποια από τα παρακάτω ζητήματα θα επηρεάσουν την ψήφο σας;» οι πολίτες κατατάσσουν πλέον την τραγωδία των Τεμπών στην έκτη θέση, με ποσοστό 16,7%. Απεναντίας, στην πρώτη και στην δεύτερη θέση των απαντήσεων κυριαρχούν οι ακρίβεια και ο πληθωρισμός με 58,9% και η οικονομία – οικονομική ανάπτυξη με ποσοστό 35,6%. Ενδεικτική της σημασίας που αποκτά ο οικονομικός παράγοντας μεταξύ των κινήτρων για ψήφο είναι το γεγονός ότι τα ζητήματα που άπτονται της δικαιοσύνης και της διαφάνειας βρίσκονται πια στην τρίτη θέση με απόσταση μεγαλύτερη των 35 ποσοστιαίων μονάδων από τα πρώτα θέματα της ακρίβειας και του πληθωρισμού.
Η εξέλιξη αυτή δεν έρχεται, εντούτοις, να καταγραφεί σαν κεραυνός εν αιθρίας, σαν μια αδόκητη, όσο και θεαματική, μεταστροφή στην ιεράρχηση των προβληματισμών των πολιτών. Έχει προηγηθεί η προειδοποίηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναφορικά με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Με βάση την σχετική ενημέρωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, οι προοπτικές για την επόμενη πενταετία είναι οι πιο αδύναμες της τελευταίας τριακονταετίας και καλώντας τις χώρες να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ την επόμενη πενταετία θα είναι 3% καθώς τα επιτόκια «δαγκώνουν», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ομιλία της εν όψει της εαρινής συνόδου του Ταμείου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη από το 1990 και επίσης είναι χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο 3,8% τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.
Η ανάπτυξη, είπε, θα είναι χαμηλότερη φέτος για περίπου το 90% των αναπτυγμένων οικονομιών καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση και επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη. Το 2023, το παγκόσμιο ΑΕΠ πιθανόν να αυξηθεί κάτω και από το 3% (Ημερησία, 6 Απριλίου 2023).
Την επομένη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, πραγματοποιεί παρέμβαση επί του θέματος. Η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη το 2023 ορίζεται στο 2,2% και για το πρωτογενές πλεόνασμα κινείται στο 0,7%.
Κατά τον κ. Στουρνάρα, η σημαντικότερη απειλή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μπορεί να προέλθει από τον χώρο της πολιτικής και ιδιαίτερα, μέσα από μια επιχείρηση παλινόρθωσης αρνητικών παρελθοντικών πρακτικών. Η περίοδος κρίνεται ως μεταβατική και, σε μια περίοδο διαδοχικών κρίσεων και αυξημένης αβεβαιότητας, θα ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, που τόσο δύσκολα έχει ανακτηθεί, και η επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος.
Σε απόκλιση προς όλες αυτές τις τοποθετήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καταθέτει την πρόταση του κόμματός του για το ιδιωτικό χρέος, τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «η πρόταση αυτή θα αποτελέσει βασικό σημείο αλλά και προϋπόθεση προγραμματικής συμφωνίας, και στόχος είναι να γίνει η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της νέας προοδευτική κυβέρνησης της χώρας». Στόχος είναι να γίνει η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της νέας προοδευτική κυβέρνησης της χώρας.
Ιδιαίτερα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει «άρτια επεξεργασμένη και άμεσα εφαρμόσιμη λύση» ξεδίπλωσε την πρόταση για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, για νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Βασίζεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία, την συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την προστασία από ρευστοποίηση πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, την συμμετοχή του Δημοσίου, με την επιδότηση μέρους της ρυθμισμένης οφειλής μέσω του Ταμείου Αναδιαρθρώσεων, την εποπτεία και τον συντονισμό της όλης διαδικασίας από την Δημόσια Εποπτική Αρχή.
Η ανησυχία και το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για την οικονομική εξέλιξη της χώρας είναι λοιπόν εύλογα μεγέθη. Εκείνο όμως που κάθε άλλο παρά εύλογο είναι η επιστροφή στις «κακές πρακτικές του παρελθόντος», σύμφωνα με την έκφραση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Δεν είναι υποχρεωτική η επιστροφή στην λογική των λεφτόδενδρων, της αλήστου μνήμης «Σεισάχθειας» και η αποψίλωση των οικονομικών επιτευγμάτων μας, την τελευταία τετραετία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας