Κόσμος

Το Κρεμλίνο θέλει να ενισχύσει τον ρωσικό στρατό

Το Κρεμλίνο θέλει να ενισχύσει τον ρωσικό στρατό

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Pavel Golovkin

Το ρωσικό κράτος προσπαθεί να στρατολογήσει νέους Ρώσους στο στρατό με συμβάσεις στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με την DW.

Το ρωσικό κράτος προσπαθεί να στρατολογήσει νέους Ρώσους στο στρατό με συμβάσεις στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με την DW.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2023 ότι θα μεταρρυθμίσουν τον στρατό. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι να αυξηθεί το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων από 1,15 εκατομμύρια σε 1,5 εκατομμύρια στρατιώτες έως το 2026.

Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο στόχος να βρεθούν τόσοι πολλοί στρατιώτες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι ρεαλιστικός.

Από την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο έχει προτείνει την αύξηση της ηλικίας στρατιωτικής θητείας, η οποία σήμερα είναι μεταξύ 18-27 ετών, σε 21-30 ετών. Οι βουλευτές στη Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, στοχεύουν να αυξήσουν μόνο το ανώτατο όριο στο πρώτο στάδιο και στη συνέχεια να κάνουν την αλλαγή στο κάτω όριο. Αναφέρεται ότι όταν γίνει αυτή η αλλαγή θα αυξηθεί ο αριθμός των καλεσμένων στο στρατό.

Ωστόσο, αυτή η μεταρρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με τη στρατολόγηση στρατευμάτων την άνοιξη. Ο Αλεξέι Ταμπάλοφ, διευθυντής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ονομάζεται «Σχολή Στρατιωτών», υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική στράτευση θα γίνει «σύμφωνα με τους παλιούς κανόνες». Με αυτήν την άποψη συμφωνεί και ο Σεργκέι Κριβένκο, διευθυντής του «Citizen-Army-Law», μιας άλλης οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η κατάταξη αυτή την άνοιξη θα είναι η τελευταία, ή η προτελευταία, περίοδος κατά την οποία θα στρατολογούνται μόνο κάτω των 27 ετών», λέει ο Κριβένκο.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε εκστρατεία για τη στρατιωτική θητεία με σύμβαση, λίγο πριν ξεκινήσει η εαρινή επιστράτευση. Σύμφωνα με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον φάκελο τοποθετήθηκε σύμβαση και τον Μάρτιο, όταν εστάλη κλήτευση για στράτευση. Ρώσοι αξιωματούχοι κρεμούν αυτά τα φυλλάδια σε τοίχους κυβερνητικών ιδρυμάτων, βιβλιοθηκών και αθλητικών σχολείων, ενώ διαφημίζονται στο Telegram και στους ιστότοπους πολλών επαρχιακών δήμων.

Το ερώτημα που απασχολεί δημοσιογράφους και αναλυτές, είναι εάν ο πρόσθετος στρατός θα σταλεί στην Ουκρανία ή αν εντάσσεται σε έναν ευρύτερο στρατιωτικό σχεδιασμό.

Τον Μάρτιο του 2022, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι στρατεύσιμοι δεν θα αναπτυχθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε το λάθος του αμέσως μετά και είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι όντως στάλθηκαν στην εμπόλεμη ζώνη.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ταμπάλοφ είπε: «Λαμβάνουμε την είδηση ​​ότι τακτικοί στρατεύσιμοι αποστέλλονται στη συνοριακή περιοχή της Ουκρανίας».

Τους τελευταίους μήνες, αποκαλύφθηκε ότι νεαροί Ρώσοι που εκτελούν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία έχουν επιφορτιστεί με την κατασκευή αποθηκών και το σκάψιμο χαρακωμάτων. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μοιράζονται φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι συγγενείς τους που είναι στρατιωτικοί αναγκάστηκαν να κάνουν αυτές τις δουλειές. Ο Ταμπάλοφ είπε σχετικά ότι «το γεγονός ότι το Υπουργείο Άμυνας θέλει να στρατολογήσει πολίτες μέσω σύμβασης στρατιωτικής θητείας αντί για δήλωση επιστράτευσης δείχνει ότι οι άνθρωποι που υπηρετούν στο στρατό είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό κοινό-στόχος αυτής της διαφημιστικής εκστρατείας».

Ο Ταμπάλοφ προβλέπει ότι θα υπάρξουν περισσότερες περιπτώσεις όπου οι στρατεύσιμοι στο μέλλον θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να υπηρετούν στο στρατό ακόμη και μετά τη λήξη της στρατιωτικής τους θητείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments