Κόσμος

Υπό τον φόβο σοβαρής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Αργά το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Συρία προς τα ελεγχόμενα από το Ισραήλ, Υψίπεδα του Γκολάν

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή λίγες ημέρες μετά τη βίαιη εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος Αλ-Άκσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ εν μέσω του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Οι εικόνες από τις επιδρομές προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων και οδήγησαν στην κατακόρυφη κλιμάκωση εντάσεων στην περιοχή με εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Συρία εναντίον του Ισραήλ, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα από το ισραηλινό πυροβολικό εναντίον των περιοχών αυτών μέχρι τον θάνατο δύο αδελφών βρετανικής υπηκοότητας στη Δυτική Όχθη και ενός Ιταλού δικηγόρου στο Τελ Αβίβ.

Στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, ο γενικός γραμματέας της Χασάν Νασράλα συναντήθηκε με τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε χθες, Κυριακή και συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή, τα γεγονότα στο τέμενος Αλ Άκσα και την «κλιμακούμενη αντίσταση» στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Επί τάπητος τέθηκαν επίσης οι περιφερειακές πολιτικές εξελίξεις και «η ετοιμότητα του άξονα αντίστασης και συνεργασίας των κομμάτων αυτού για την αντιμετώπιση όλων αυτών των γεγονότων και εξελίξεων». Καμία από τις δύο αυτές οργανώσεις δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων. Ωστόσο, το Ισραήλ επιρρίπτει την ευθύνη στην Χαμάς.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Συρία προς τα ελεγχόμενα από το Ισραήλ, Υψίπεδα του Γκολάν. Στη συνέχεια, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στη Συρία με τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης να αναφέρουν εκρήξεις στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, Δαμασκού.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτζογκ τονίζοντάς του ότι οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να μείνουν σιωπηλοί απέναντι «στις προκλήσεις και τις απειλές» κατά του ιερού τεμένους Άλ Ακσα προσθέτοντας ότι οι εχθροπραξίες οι οποίες πλέον επεκτείνονται σε Γάζα και Λίβανο πρέπει να μην επιτραπεί να κλιμακωθούν περαιτέρω.

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του προέδρου της Τουρκίας στον Ιρανό πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσι στο οποίο, όπως έγινε γνωστό, υπογράμμισε ότι «ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να παραμείνει ενωμένος απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Παλαιστίνης». Το εν λόγω τηλεφώνημα του Ερντογάν προς τον εχθρό του Ισραήλ, Ιράν δεν έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τη νέα κυβέρνηση της χώρας που τώρα αποκαθιστά τους δεσμούς της με την Άγκυρα.

Στο Ισραήλ ο μήνας του Ραμαζανιού είναι μία περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους κλιμακώνεται, ιδίως στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το ιερό τέμενος Αλ Άκσα που βρίσκεται στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ. Το Όρος του Ναού είναι ο ιερότερος τόπος του Ιουδαϊσμού ενώ το ιερό τέμενος Άλ Άκσα που βρίσκεται σε αυτό είναι ο τρίτος πιο ιερός τόπος του Ισλάμ μετατρέποντας τον τόπο αυτόν σε σημαντικό σημείο ανάφλεξης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Οι Εβραίοι, και όσοι άλλοι μη μουσουλμάνοι ενδιαφέρονται, επιτρέπεται να επισκέπτονται το Όρος του Ναού υπό πολλά περιοριστικά μέτρα και σε συγκεκριμένες ώρες για ορισμένο χρόνο. Ωστόσο, δεν τους επιτρέπεται να προσεύχονται εκεί. Τα τελευταία χρόνια όμως και κυρίως μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, πολλά είναι τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία επισκέπτονται το σημείο ζητώντας ίσα δικαιώματα προσευχής εξοργίζοντας τους Παλαιστίνιους και τον μουσουλμανικό κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο