Πολιτική

Παραιτήθηκε ο Χρήστος Τζανερίκος μετά την παρέμβασή του για την τροπολογία Κασιδιάρη

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Χρήστος Τζανερίκος, μετά τη δημόσια παρέμβασή του για την δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το «φρένο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Χρήστος Τζανερίκος, μετά τη δημόσια παρέμβασή του για την δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το «φρένο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Χθες, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 τμήματος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη αλλά και συνταγματολόγων, που τον κάλεσαν να απέχει από τις αρμοδιότητες του.

Ομοβροντία συνταγματολόγων κατά Τζανερίκου

«Πρωτοφανής, επιθετική και απροσδόκητη» χαρακτηρίζουν συνταγματολόγοι την παρέμβαση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη.

Με δηλώσεις τους στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ οι Καθηγητές θέτουν μάλιστα και θέμα αυτοεξαίρεσης του κ. Τζανερίκου από τις διαδικασίες του Α1 τμήματος όταν θα κληθεί να αποφασίσει για το κόμμα Κασιδιάρη.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Χαράλαμπος Ανθόπουλος δήλωσε ότι μένει έκπληκτος με το επιθετικό ύφος και το απροσδόκητο ύφος λόγου για ανώτατο δικαστή.

«Το επιχείρημα ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν είναι εύλογο καθώς ούτε μια τέτοια υπόθεση είχε ξαναγίνει. Η ρύθμιση είναι διακιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος και μου φαίνεται αδικαιολόγητη η παρέμβαση του κ. Τζανερίκου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Πάνος Λαζαράτος δήλωσε από την πλευρά του ότι «θεωρεί θεσμικά απαράδεκτο να διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις αυτή τη στιγμή».

Αναφερόμενος δε στην πρωτοβουλία του κ. Τζανερίκου είπε ότι «η ενέργειά του τον οδηγεί σε αυτοεξαίρεση από την διαδικασία που έρχεται σε λίγες ημέρες στο Άρειο Πάγο».

«Μίλησε για φωτογραφική αντιμετώπιση ως προς το πρόσωπό του. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση» σημείωσε επίσης ο κ. Λαζαράτος και τόνισε ότι «είναι μια γενική και αφηρημένη ρύθμιση που εξοπλίζει με πολύ περισσότερες εγγυήσεις την απόφαση που θα λάβει ο Άρειος Πάγος».

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει εκ πρώτης όψεως ανεπίτρτεπτη συνταγματικά παρέμβαση, ούτε στο έργο, ούτε στην οργάνωση, ούτε στη λειτουργία του δικαστηρίου. «Η αύξηση αυτή που αποφασίζεται πιστεύω ότι παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα και αντικειμενικότητας και απρόσωπης και ορθής κρίσης αφού θα αποφασίζει ένας διπλάσιος αριθμός δικαστών» τόνισε

Ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε: «Το ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι παράνομο. Πάντως πράγματι αυτό είναι ένα ζήτημα που αποτελεί interna corporis. Δηλαδή θα μπορούσε να αφεθεί στο Δικαστήριο. Όμως ξαναλέω ότι από μόνη της αυτή η νομοθετική ρύθμιση όσο και αν έχει μτα προβλήματα που είπαμε ότι δεν είναι αναγκαία και συνιστά κακή νομοθέτηση, δεν νομίζω ότι είναι παράνομη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο