Ποιος νομοθετεί στις δημοκρατίες;
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Στην άμεση και κάθετη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη προσέκρουσε η χθεσινή προσπάθεια του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Α1 Τμήματος, Χρήστου Τζανερίκου, αναφορικά με την τροπολογία που προωθείται για το κόμμα Κασιδιάρη. Θλιβερή η εξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ από τις δυνάμεις του συνταγματικού – δημοκρατικού τόξου, ο οποίος κινείται στο αντισυνταγματικό κλίμα απόψεων του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Η τροπολογία για το κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα» κατατίθεται και συζητείται από αύριο στην Βουλή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλγεινή είναι όμως η εντύπωση που προκαλεί σε επιστημονικούς και πολιτικούς κύκλους του κ. Τζανερίκου, ο οποίος υποστηρίζει, αναφερόμενος στην κυβερνητική πρωτοβουλία, ότι «πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στην λειτουργία του Αρείου Πάγου».
Με μια ανακοίνωση που πηγαίνει πίσω από τον Μοντεσκιέ και την τριμερή διάκριση των εξουσιών του κράτους, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου υποστηρίζει, σε πλήρη αντίθεση με το κείμενο του Συντάγματος, ότι «η ρύθμιση, που εισάγεται με την επίμαχη τροπολογία, παρά την κατ’ επίφαση αιτιολογία της, δηλαδή της «θωράκισης της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου» για την ανακήρυξη ή μη κομμάτων, (…) αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της Κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος».
Η πρωτοφανής τοποθέτηση του κ. Τζανερίκου προκαλεί την άμεση αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος υπενθυμίζει στον αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου ότι, σε μια δημοκρατική πολιτεία, η Βουλή είναι αυτή που νομοθετεί: «Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή. Τονίζεται ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή».
Σε υποστήριξη αυτής της θεμελιώδους νομικής παραδοχής τοποθετείται η επιστημονική κοινότητα και οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την επιστημονική προσέγγιση του Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι νομικά ακατανόητος ο διάλογος αυτός ανάμεσα στον Μάκη Βορίδη και τον Χρήστο Τζανερίκο, δεδομένου ότι υποστηρίζεται πως «η δημόσια αντίδραση του Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου – Προέδρου του Α1 Τμήματος για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με την οποία καθορίζεται ο δικαστικός σχηματισμός που θα κρίνει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 32 της εκλογικής νομοθεσίας και ο αδιανόητος θεσμικά δημόσιος διάλογός του με τον Υπουργό Εσωτερικών, καθιστούν αναγκαίες άμεσες κινήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θέσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον νόμιμο δικαστή, τη δικαστική προστασία και ακρόαση και τη νόμιμη δίκη».
Με αυτήν την επιστημονική παρέμβαση του Ε. Βενιζέλου συντάσσονται οι συνταγματολόγοι Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Κώστας Μποτόπουλος και Πάνος Λαζαράκος, χωρίς να έχει υπάρξει έως τώρα ούτε ένας ειδικός δημοσίου δικαίου που να έχει ταχθεί με τις απόψεις του κ. Τζανερίκου. Η ίσια σύμπνοια καταγράφεται και μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, με μόνη εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, με μια αλλοπρόσαλλη ανακοίνωση, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Στην επαίσχυντη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, τονίζεται αυτολεξεί ότι, «όπως καταγγέλλει και ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, η νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή συνιστά πρωτοφανή στα χρονικά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και στην λειτουργία του Αρείου Πάγου». Κληθείς ν α σχολιάσει την ανακοίνωση αυτή, ο υπουργός Μάκης Βορίδης έκανε ευγενικά λόγο για «ακατανόητη στάση», καίτοι βρισκόμαστε
μπροστά σε μια προσπάθεια προσκόμισης «αντισυστημικών» εκλογικών κερδών από την ένταση που σημειώθηκε στις σχέσεις του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με κεντρικά όργανα της δημοκρατικής πολιτείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας