Κυβερνοασφάλεια: Πώς κινδυνεύει η συσκευή μας σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης
Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash
Το FBI με ανακοίνωσή του προειδοποιεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση δωρεάν δημόσιων σταθμών φόρτισης. Αιτία της σύστασης είναι το γεγονός ότι χάκερ κατάφεραν να εισχωρήσουν στο σύστημα των δημόσιων φορτιστών και μπορούν να μολύνουν συσκευές με κακόβουλο λογισμικό ή λογισμικό που θα μπορούσε να δώσει στους χάκερ πλήρη πρόσβαση στις συνδεδεμένες φορητές συσκευές. Είτε αυτές είναι κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες ή φορητοί υπολογιστές.
«Αποφύγετε τη χρήση σταθμών δωρεάν φόρτισης σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία ή εμπορικά κέντρα», αναφέρει το tweet του τοπικού γραφείου του FBI στο Ντένβερ. «(Χάκερ) έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν τις δημόσιες θύρες USB για να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό και λογισμικό παρακολούθησης στις συσκευές».
Αντί των δημόσιων φορτιστών η ομοσπονδιακή υπηρεσία προτρέπει του χρήστες να έχουν το δικό τους φορτιστή και καλώδιο USB και αντί των δημόσιων φορτιστών να χρησιμοποιούν τις κοινά διαθέσιμες πρίζες.
Avoid using free charging stations in airports, hotels or shopping centers. Bad actors have figured out ways to use public USB ports to introduce malware and monitoring software onto devices. Carry your own charger and USB cord and use an electrical outlet instead. pic.twitter.com/9T62SYen9T
— FBI Denver (@FBIDenver) April 6, 2023
Παρόμοιες οδηγίες προς τους χρήστες για την αποφυγή δημόσιων φορτιστών παρέχονται και από την ιστοσελίδα του FBI.
Πάντως οι ανακοινώσεις του FBI δεν επισημαίνουν περιπτώσεις πρόκλησης βλαβών σε καταναλωτές από το χακάρισμα των δημόσιων φορτιστών. Ανάλογη προειδοποίηση για ευπάθεια των δημόσιων φορτιστών είχε εκδώσει και η αμερικανική Αρχή για τις τηλεπικοινωνίες (Federal Communications Commission) το 2021.
Καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές μέσω καλωδίων USB μπορούν να παραβιαστούν με τη χρήση λογισμικού που μπορεί στη συνέχεια να αφαιρέσει ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης, προειδοποιούσε η FCC. Και τότε η Αρχή προέτρεπε τους καταναλωτές να αποφεύγουν τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης.
Το σύστημα φόρτωσης κακόβουλου λογισμικού μέσω φορτιστών έχει γίνει γνωστό στις ΗΠΑ ως «juice jacking».
Το σχόλιο σας