Διεθνή

Αν. Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πόλεις της πρώτης γραμμής

Αν. Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πόλεις της πρώτης γραμμής

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν πόλεις της πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού, καθώς οι Αμερικανοί εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό της πηγής απόρρητων εγγράφων που διέρρευσαν

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν πόλεις της πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού, καθώς οι Αμερικανοί εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό της πηγής απόρρητων εγγράφων που διέρρευσαν. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν λεπτομέρειες της ουκρανικής αντεπιθέσεως.

Πιο ειδικά, οι Ρώσοι εξακολούθησαν σήμερα την επίθεσή τους  στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, όπου αρκετές πόλεις και τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν σφοδρά, με βάση όσα ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν πολλές επιθέσεις, καθώς ο ρωσικός στρατός συνέχισε τις προσπάθειές του να πάρει τον έλεγχο του Μπαχμούτ, όπως πρόσθεσε το γενικό επιτελείο.

Ανώτερος Ουκρανός διοικητής κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τακτικές της «καμένης γης».

«Ο εχθρός μεταπήδησε στη λεγόμενη τακτική της καμένης γης από τη Συρία. Καταστρέφουν κτίρια και θέσεις με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού», δήλωσε ο στρατηγός Ολεκσάντρ Σίσκυ, διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, αναφορικά με το Μπαχμούτ.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της διοίκησης που εγκατέστησε η Μόσχα στην περιοχή του Ντόνετσκ, ανέφερε προχθές ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν πλέον το 75% της πόλης, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την πτώση του Μπαχμούτ.

Σύμφωνα με τον Ολεκσάντρ Σίσκυ, τον διοικητή των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, η Μόσχα στέλνει ειδικές δυνάμεις και αερομεταφερόμενες μονάδες για να υποστηρίξουν την παραστρατιωτική ομάδα Βλαγκνερ στο μέτωπο του Μπαχμούτ.

Επίσης, ο ρωσικός στρατός στοχεύει την πόλη Avdiivka όπου ένα πολυώροφο κτίριο καταστράφηκε τη Δευτέρα από αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής του Ντόνετσκ, Παύλο Κιριλένκο.

Από την πλευρά του, πάντως, το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους λογαριασμούς των μαχών.

Στην πηγή της διαρροής

Ο έλεγχος του Μπαχμούτ θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να στοχεύσει απευθείας τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές στο Chasiv Yar και να ανοίξει το δρόμο για τις δυνάμεις της να προχωρήσουν προς δύο μεγάλες πόλεις στην περιοχή του Ντόνετσκ – το Kramatorsk και το Sloviansk.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Β. Ζελένσκι είπε ότι θα μπορούσε να αποσύρει τα στρατεύματά του εάν υπήρχε κίνδυνος περικύκλωσης στο Μπαχμούτ. Το Κίεβο και η Δύση ισχυρίζονται ότι η πόλη, που τώρα έχει καταστραφεί, έχει μόνο συμβολική σημασία.

Καθώς οι μάχες συνεχίζονται, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ανέφερε ότι η Ουκρανία αναγκάστηκε να αλλάξει ορισμένα στρατιωτικά σχέδια πριν από την επί μακρόν σχεδιαζόμενη αντεπίθεσή της, λόγω της διαρροής δεκάδων εμπιστευτικών εγγράφων.

Οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή της διαρροής, να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες εντός της κυβέρνησης και διαφορετικά να αντιμετωπίσουν τις διπλωματικές συνέπειες.

Τα έγγραφα περιέχουν πληροφορίες ιδίως για την ουκρανική σύγκρουση. Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μικαίλο Ποντόγιακ, είπε ότι τα στρατηγικά σχέδια του Κιέβου παρέμειναν αμετάβλητα, αλλά συγκεκριμένες τακτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε αλλαγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments