Κόσμος

Αναστάτωση για τα σχόλια Μακρόν σχετικά με ΗΠΑ-Κίνα

Αναστάτωση για τα σχόλια Μακρόν σχετικά με ΗΠΑ-Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: GONZALO FUENTES | Συντελεστές: REUTERS

Η νέα προσπάθεια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και το μπλοκ να είναι λιγότερο πρόθυμο να υποταχθεί στους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αντιμετωπίστηκε με αυστηρή κριτική από Γερμανούς πολιτικούς, αν και το Βερολίνο επισήμως δεν έχει ακόμη σχολιάσει.

Η νέα προσπάθεια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και το μπλοκ να είναι λιγότερο πρόθυμο να υποταχθεί στους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αντιμετωπίστηκε με αυστηρή κριτική από Γερμανούς πολιτικούς, αν και το Βερολίνο επισήμως δεν έχει ακόμη σχολιάσει.

Στην Πράγα, οι πολιτικοί προχώρησαν ακόμη περισσότερο, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι υπονομεύει τις διατλαντικές σχέσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος, επιστρέφοντας από ταξίδι στην Κίνα, δήλωσε στη Les Echos σχετικά με την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία και επιθυμεί να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο, ότι «το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να παίρνουμε το παράδειγμα από την ατζέντα των ΗΠΑ και μια κινεζική υπεραντίδραση».

Αυτό προκάλεσε σκληρή κριτική από Αμερικανούς και Γερμανούς, με τον Αμερικανό Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο να ρωτά αν ο Μακρόν «μιλάει για την Ευρώπη».

Από γερμανικής πλευράς, ο Μιτίν Χακβέρντι, κεντροαριστερός νομοθέτης του SPD, ήταν ο πρώτος που μίλησε για την κατάσταση.

«Ο Μακρόν το κάνει και πάλι. Μιλάει με το βλέμμα του στραμμένο στο Πεκίνο με μηδενική εξουσιοδότηση από την ΕΕ. Στη συνέχεια θα οργανώσει σίγουρα μόνος του εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», σχολίασε ο Χακβέρντι σύμφωνα με την Aneta Zachová and Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.cz and EURACTIV.de.

Αργότερα, ο ίδιος δήλωσε στην Tagesspiegel ότι «είναι σοβαρό λάθος για τη Δύση να αφήσει να διχαστεί στις σχέσεις της με το Πεκίνο από όλα τα μέρη».

Ο πιο υψηλόβαθμος Γερμανός πολιτικός που άσκησε κριτική στον Μακρόν ήταν ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, του κεντροδεξιού CDU. Ο Ρέτγκεν, πρώην υπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, προειδοποίησε ότι η γαλλική πολιτική οδηγεί σε «γεωπολιτικό αδιέξοδο» για την Ευρώπη.

Η Ουκρανία είχε δείξει ότι η συνεχιζόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ σε θέματα πολιτικής ασφαλείας εξακολουθεί να υφίσταται.

«Είναι σχεδόν ειρωνικό ότι ο Μακρόν, από όλους τους ανθρώπους, που έχουν κάνει ακόμη λιγότερα για την Ουκρανία από τον Σολτς, απομακρύνει όλο και περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις δηλώσεις του για την Κίνα», είπε.

«Αν οι Αμερικανοί σκέφτονταν με τον ίδιο τρόπο από τις 24.2.2022, η Ουκρανία δεν θα υπήρχε πλέον και ο Πούτιν θα στεκόταν πιθανώς ήδη έξω από το Παρίσι», δήλωσε ο νομοθέτης του CDU Τίλμαν Κούμπαν. Είναι γενικά κατανοητό ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αντέξει την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Οι νομοθέτες του φιλικού προς τις επιχειρήσεις FDP και των Πρασίνων δεν έχουν ακόμη σχολιάσει.

«Απολύτως απαράδεκτο και λάθος»

Στην Τσεχική Δημοκρατία, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν στενό πολιτικό και οικονομικό σύμμαχό της, οι αντιδράσεις ήταν έντονες και οι πολιτικοί επέκριναν τον Μακρόν για υπονόμευση της συμμαχίας της Ευρώπης με την Ουάσινγκτον.

«Ο Μακρόν στην Κίνα υπονόμευσε μια βασική συμμαχία μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ», έγραψε στο Twitter η Τσέχα γερουσιαστής Μιροσλάβα Νέμτσοβα από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών (ODS, ECR).

«Σύμφωνα με τον Μακρόν, πρέπει να αντισταθούμε στην πίεση να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να μην παρασυρθούμε σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για την Ταϊβάν. Απολύτως απαράδεκτο και λάθος. Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντισταθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος πίεσης και να εξισορροπήσει τη δύναμη της Κίνας με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τσεχικής Βουλής των Αντιπροσώπων Μάρεκ Ζένισεκ (TOP 09, ΕΛΚ).

Ο Ζένισεκ ήταν μεταξύ των Τσέχων πολιτικών που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ταϊβάν μαζί με μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία.

Ο Τσέχος γερουσιαστής Ντάβιντ Σμόλγιακ απέκρουσε επίσης τις δηλώσει του Μακρόν σχετικά με τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

«Όταν το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε πέρυσι για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας, είχε κατά νου την ενίσχυση της ανεξαρτησίας μας από τη Ρωσία και την Κίνα. Σε κάθε περίπτωση, το να καθησυχάζουμε τον ασιατικό γίγαντα ότι η Ταϊβάν δεν είναι δική μας υπόθεση δεν μειώνει σε τίποτα τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης. Αντιθέτως!» προειδοποίησε ο Ντάβιντ Σμόλγιακ (STAN, ΕΛΚ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments