Διεθνή

Εκλογές στην Τουρκία σε 4 εβδομάδες: Ο Ιντζέ καταστρέφει τη νίκη της αντιπολίτευσης

Εκλογές στην Τουρκία σε 4 εβδομάδες: Ο Ιντζέ καταστρέφει τη νίκη της αντιπολίτευσης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο βασικός αντίπαλος είναι ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του κεντροαριστερού κόμματος CHP.

Μόλις ένας μήνας πριν από τις τουρκικές εκλογές, οι αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα τον κατάλογο των υποψηφίων: ο εν ενεργεία δεξιός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αντιμετωπίσει τρεις αντιπάλους στον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου.

Ο βασικός αντίπαλος είναι ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του κεντροαριστερού κόμματος CHP. Υποστηρίζεται από μια πολυκομματική συμμαχία που τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της εκκοσμίκευσης και του εκδημοκρατισμού του κράτους.

Οι δύο δευτερεύοντες υποψήφιοι είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ του κεντροαριστερού κόμματος Πατρίδα, το οποίο αποσχίστηκε από το CHP το 2020, και ο ακροδεξιός Σινάν Ογάν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του πρώτου γύρου δείχνουν ότι οι δύο βασικοί υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον πρώτο γύρο: Ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει περίπου 47%, ενώ ο Ερντογάν σημειώνει περίπου 43%. Από την άλλη, ο Ιντζέ συγκεντρώνει δημοσκοπικά περίπου 7% και ο Ογάν 2%.

Για να εκλεγεί πρόεδρος στον πρώτο γύρο απαιτείται τουλάχιστον 50%. Εάν κανένας υποψήφιος δεν φτάσει σε αυτό το ποσοστό, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Επειδή ο Ιντζέ διχάζει τις ψήφους της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να στερήσει από τον Κιλιτσντάρογλου τη νίκη στον πρώτο γύρο.

Ο ενθουσιασμός που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό στο δεξιό στρατόπεδο, το οποίο βρίσκεται σε άμυνα εδώ και καιρό, θα μπορούσε να εξασφαλίσει ακόμη και άλλη μια θητεία στον Ερντογάν.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα κέρδιζε τον Ερντογάν σε έναν δεύτερο γύρο με 53% έναντι 47%.

Στις τελευταίες εκλογές του 2018, ο Ερντογάν κέρδισε τον πρώτο γύρο με 52,3% των ψήφων. Ο Ιντζέ, υποψήφιος του CHP τότε, κέρδισε 30,8%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments