Διεθνή

Η Ρωσία παραλίγο να καταρρίψει βρετανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος – Διαρροή εγγράφου

Η Ρωσία παραλίγο να καταρρίψει βρετανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος – Διαρροή εγγράφου

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Ρωσικό μαχητικό παραλίγο να καταρρίψει βρετανικό αεροσκάφος παρακολούθησης πέρυσι, σύμφωνα με στρατιωτικό έγγραφο των ΗΠΑ που διέρρευσε και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Η παρ’ ολίγον αστοχία σημειώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη το έγγραφο, το οποίο διέρρευσε από το Πεντάγωνο. Η γνησιότητα του εγγράφου δεν έχει επαληθευτεί.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, είχε αποκαλύψει το περιστατικό στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο, όταν είπε ότι ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος είχε «απελευθερώσει πύραυλο» κοντά σε άοπλο βρετανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που περιπολούσε σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Τεχνική δυσλειτουργία» και «απερισκεψία» της Μόσχας

Ο Γουάλας είχε δηλώσει τότε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θεωρούσε την περίπτωση σκόπιμη κλιμάκωση, αλλά ότι οφειλόταν σε τεχνική δυσλειτουργία. Κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι ενήργησε απερίσκεπτα.

Το έγγραφο του Πενταγώνου που διέρρευσε κάνει λόγο για «παρ’ ολίγον κατάρριψη βρετανικού RJ». Πρόκειται για αναφορά στο προσωνύμιο Rivet Joint που είναι κοινό για τα αναγνωριστικά αεροσκάφη RC-135.

Περιγράφει επίσης λεπτομερώς αρκετές άλλες συναντήσεις μεταξύ ρωσικών αεροσκαφών και αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών σε πτήσεις επιτήρησης μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, ένοπλη επίθεση εναντίον μέλους θεωρείται επίθεση κατά της συμμαχίας στο σύνολό της.

Η έκθεση δείχνει ότι το περιστατικό ήταν πιο σημαντικό από ό,τι είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως και ότι θα μπορούσε να έχει παρασύρει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε απευθείας πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Post.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του εγγράφου που διέρρευσε, όπως και η βρετανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Η Ρωσία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments