Μακρόν: Ημέρα υπερβολικών αποδοκιμασιών
Δεν έτυχε της καλύτερης υποδοχής η χθεσινή συνέντευξη του Γάλλου προέδρου, ο οποίος γεύεται την αποδοκιμασία από Αμερικανούς και Κινέζους.
Τα χθεσινά σχόλια του Εμμανουέλ Μακρόν σε Les Echos και Politico για μη εμπλοκή της Ευρώπης σε πιθανή πολεμική εμπλοκή στην Ταιβάν «όχι μόνο αγνοούν τη ζωτική θέση της Ταιβάν στην παγκόσμια οικονομία, αλλά υπονομεύουν τη δέσμευση δεκαετιών της διεθνούς κοινότητας για τη διατήρηση της ειρήνης στα στενά της Ταιβάν», δήλωσε τη Δευτέρα η Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα (IPAC) σε δήλωσή της .
«Πρέπει να τονιστεί ότι τα λόγια του προέδρου δεν συμβαδίζουν με το κοινό αίσθημα στα νομοθετικά σώματα της Ευρώπης και πέραν αυτού», αναφέρεται στη δήλωση, η οποία υπογράφηκε από νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων 15 βουλευτών από εθνικά νομοθετικά σώματα της ΕΕ — συμπεριλαμβανομένου ενός από το κόμμα του Μακρόν στο Γαλλία, καθώς και τρεις ευρωβουλευτές και 13 βρετανοί βουλευτές.
Η δήλωση σημειώνει ότι οι δηλώσεις του Μακρόν είναι ιδιαίτερα άστοχες, εν μέσω συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων του κινεζικού στρατού στα στενά της Ταιβάν.
Έρχεται αφού ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε σε συνέντευξή του στο Politico την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας για την Ταιβάν.
Ο Μακρόν είπε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι «να εμπλακεί σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, κάτι που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία». «Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι… είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταιβάν; Όχι», είπε ο Μακρόν.
«Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να πάρουμε το σύνθημά μας από την ατζέντα των ΗΠΑ και την υπερβολική αντίδραση της Κίνας», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν να υπενθυμίσουν τα συμφέροντά τους, μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων. Ο Mike Gallagher, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επίλεκτης Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτήρισε τις δηλώσεις «ντροπιαστικές» και «επαίσχυντες», ενώ ο Norbert Röttgen, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και πρώην επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Bundestag, έγραψε στο Twitter ότι ο Μακρόν είχε «καταφέρει να μετατρέψει το ταξίδι του στην Κίνα σε πραξικόπημα δημοσίων σχέσεων για τον [Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ] και καταστροφή εξωτερικής πολιτικής για την Ευρώπη».
Παρά τις αντιδράσεις, ο Μακρόν έθεσε και θέτει ένα ζήτημα ουσίας για το παρόν και το άμεσο μέλλον της Ευρώπης. Είναι ένα από κεντρικότερα ερωτήματα για το κοινό γίγνεσθαι των λαών της γηραιάς ηπείρου. Η συνέχιση της στρατιωτικής και επιχειρησιακής εξάρτησης από τον αμερικανικό παράγοντα δημιουργεί εφησυχασμό στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, εντείνει ακόμη περισσότερο το αίσθημα σε πανίσχυρους αμερικανικούς κύκλους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν δικαιώματα» στην γηραιά ήπειρο και αναβάλλει διαρκώς το ζήτημα της στρατιωτικής ανεξαρτητοποίησης της Ευρώπης, η οποία καλό θα ήταν να αρχίσει να θέτει πιο επιτακτικά και πιο σοβαρά, αν δεν θέλει να αντιμετωπίζεται σαν το πρόθυμο επιχειρησιακό υποπόδιο της Αμερικής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας