Διεθνή

Σύμμαχοι αμφισβητούν τις ΗΠΑ για την διαρροή πληροφοριών

Σύμμαχοι αμφισβητούν τις ΗΠΑ για την διαρροή πληροφοριών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Αξιωματούχοι στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Ντουμπάι και το Κίεβο αμφισβήτησαν την Ουάσιγκτον για το πώς κατέληξαν οι πληροφορίες στο Διαδίκτυο.

Αξιωματούχοι στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Ντουμπάι και το Κίεβο αμφισβήτησαν την Ουάσιγκτον για το πώς κατέληξαν οι πληροφορίες στο Διαδίκτυο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αγωνίζονται να κατευνάσουν απογοητευμένους και μπερδεμένους συμμάχους από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή έως το Κίεβο μετά τη διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα παγκόσμια ζητήματα.

Μετά την είδηση ​​της διαρροής την περασμένη εβδομάδα, ανώτατοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου επικοινώνησαν με τους ομολόγους τους για να καταπνίξουν τις ανησυχίες σχετικά με τη δημοσίευση της πληροφορίας, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους —ένας Αμερικανός, δύο Ευρωπαίοι και ένα μέλος των Five Eyes— γνώριμοι. με αυτές τις συζητήσεις.

Κάποιος είπε ότι μέλη των Five Eyes – της κοινοπραξίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας – έχουν ζητήσει ενημερώσεις από την Ουάσιγκτον, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη ουσιαστική απάντηση. Οι έρευνες έχουν σταλεί χωριστά στο Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Ντουμπάι και το Κίεβο αμφισβήτησαν την Ουάσιγκτον σχετικά με το πώς κατέληξαν οι πληροφορίες στο διαδίκτυο, ποιος ήταν υπεύθυνος για τη διαρροή και τι έκαναν οι ΗΠΑ για να διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες αφαιρέθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναρωτήθηκαν επίσης εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν λάμβανε μέτρα για να περιορίσει τη διανομή μελλοντικών πληροφοριών. Από το πρωί της Δευτέρας, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πει στους συμμάχους ότι η κυβέρνηση ερευνούσε και ότι εξακολουθούσαν να προσπαθούν να κατανοήσουν το πλήρες εύρος της διαρροής, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η Ουκρανία ανησυχεί εδώ και καιρό για τις πληροφορίες που μοιράζεται με τις ΗΠΑ που διαχέονται ανοιχτά. «Αυτή η υπόθεση έδειξε ότι οι Ουκρανοί είχαν απόλυτο δίκιο σε αυτό», είπε ένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στον οποίο, όπως και άλλοι, δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει για την ευαίσθητη διαρροή. «Οι Αμερικανοί οφείλουν πλέον στους Ουκρανούς. Πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη και να αποζημιώσουν».

Το έπος άφησε τη σχέση των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους σε κατάσταση κρίσης, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς η Ουάσιγκτον θα διορθώσει αυτό που οι αξιωματούχοι παγκοσμίως θεωρούν ως μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες παραβιάσεις των πληροφοριών των ΗΠΑ από τότε που το WikiLeaks έριξε εκατομμύρια ευαίσθητα έγγραφα στο διαδίκτυο από το 2006 έως το 2021.

Η αγωνία για τη διαρροή είναι ιδιαίτερα προβληματική επειδή η πλειονότητα των εγγράφων επικεντρώνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία – μια προσπάθεια που οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα πει ότι εξαρτάται από τη συνεργασία μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και αλλού.

«Ο τρόπος της διαρροής και το περιεχόμενο είναι πολύ ασυνήθιστο», είπε ένας πρώην αναλυτής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που επικεντρώθηκε στη Ρωσία. «Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια στιγμή που υπήρξε τόσο μεγάλος όγκος διαρροής και τόσο μεγάλος αριθμός αυθεντικών πληροφοριών που απλώς δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντί να πούμε, τα αρχεία Σνόουντεν, που πέρασαν πρώτα από μια ομάδα δημοσιογράφων».

Το Πεντάγωνο, η CIA, το ODNI και το FBI αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Περισσότερα από 100 έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δημοσιεύτηκαν στο Discord, μια ασφαλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, ήδη από τις 2 Μαρτίου και περιείχαν ευαίσθητες, απόρρητες πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή. Τα φωτογραφημένα έγγραγα, τα οποία φαινόταν ότι είχαν διπλωθεί και στη συνέχεια εξομαλυνθεί, περιείχαν άκρως απόρρητες πληροφορίες, μεταξύ άλλων από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η ανασκόπηση των εγγράφων από το POLITICO δείχνει ορισμένα που φαίνεται να έχουν συγκεντρωθεί σε ένα πακέτο ενημέρωσης από το τμήμα πληροφοριών του Κοινού Επιτελείου, γνωστό ως J2, με περιλήψεις παγκόσμιων θεμάτων που αντλήθηκαν από διάφορα συστήματα πληροφοριών των ΗΠΑ. Ορισμένα από τα έγγραφα περιέχουν σημάνσεις στις γωνίες που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα καλώδια με πληροφορίες που φαίνεται να έχουν συγκεντρωθεί σε συνοπτική μορφή – μια πρακτική που χρησιμοποιείται συχνά από άτομα εντός της κυβέρνησης για να προετοιμάσουν πακέτα ενημέρωσης, είπε ο πρώην αναλυτής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό τα έγγραφα έχουν τροποποιηθεί — και από ποιον. Τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο δεν φαίνεται να παρουσιάζουν κραυγαλέα αλλοιώσεις, αλλά όταν μερικές από αυτές αναδημοσιεύτηκαν στο Discord τον Απρίλιο, τουλάχιστον ένα χαρτί φαίνεται να έχει τροποποιηθεί για να δείχνει σημαντικά διογκωμένους αριθμούς θανάτων στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh δήλωσε σε δήλωση την Κυριακή ότι η κυβέρνηση συγκέντρωσε μια διυπηρεσιακή ομάδα «επικεντρωμένη στην αξιολόγηση του αντίκτυπου που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα φωτογραφημένα έγγραφα στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και στους συμμάχους και εταίρους μας». Επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν συνεργαστεί με «συμμάχους και εταίρους» σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας ότι το υπουργείο εξακολουθεί να αξιολογεί την «εγκυρότητα» των εγγράφων που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν είναι σαφές ποιος από την κυβέρνηση Μπάιντεν εμπλέκεται σε αυτή τη διυπηρεσιακή προσπάθεια. Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι μόνο τα ανώτατα κυβερνητικά επίπεδα συζητούσαν για το πώς να διαχειριστούν τη διαρροή. Ακόμη και εκείνοι οι ανώτεροι αξιωματούχοι που εργάζονται στην πολιτική της Ουκρανίας και της Ρωσίας και σε χαρτοφυλάκια που αφορούν χώρες που αναφέρονται στα έγγραφα δεν γνώριζαν από την Κυριακή πώς θα αντιδρούσε η κυβέρνηση.

«Δεν έχω ιδέα ποιο είναι το σχέδιο», είπε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Θα ήθελα να μάθω πώς θα χειριστούμε».

Εν τω μεταξύ, στο Κίεβο, όπου οι στρατιωτικοί ηγέτες είναι απασχολημένοι με την προετοιμασία μιας αντεπίθεσης της άνοιξης, ανώτεροι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία για τη διαρροή και τη χαρακτήρισαν ως εκστρατεία παραπληροφόρησης.

«Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι τις τελευταίες δεκαετίες, οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών έχουν πραγματοποιηθεί στο Photoshop», δήλωσε την Παρασκευή ο Andriy Yusov, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διεύθυνσης Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας — προσθέτοντας ότι μια προκαταρκτική Η ανάλυση των εγγράφων έδειξε «παραμορφωμένα στοιχεία» για τις απώλειες που υπέστησαν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία.

Ένας ανώτερος Ουκρανός βουλευτής είπε ότι η διαρροή «δεν θεωρείται μεγάλο ζήτημα εδώ».

Αλλά σε άλλα μέρη στην Ουκρανία, στα ανώτερα κλιμάκια εθνικής ασφάλειας, οι αξιωματούχοι εξοργίστηκαν από τη διαρροή, σύμφωνα με έναν από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ενώ τα έγγραφα είναι χρονολογημένα και πιθανότατα δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης της χώρας, η δημοσίευση των πληροφοριών θεωρήθηκε εσωτερικά ως αμηχανία και πιθανό μακροπρόθεσμο πρόβλημα ασφάλειας για τους στρατιωτικούς διοικητές της Ουκρανίας.

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ θα αλλάξουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει συνήθεια να μοιράζονται πληροφορίες με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους από το 2022. Στους μήνες που προηγήθηκαν του πολέμου, η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ μοιράστηκε πληροφορίες με συμμάχους για να δημιουργήσει έναν συνασπισμό υποστήριξης για το Κίεβο και να προετοιμάσει στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ποροαναγγείλει αυτήν την στρατηγική ως μια μεγάλη επιτυχία – μια που επέτρεψε στις ΗΠΑ, τους συμμάχους τους στην Ευρώπη και στο Κίεβο να προετοιμαστούν καλύτερα για την ενδεχόμενη ρωσική επίθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments