Nέα της αγοράς

Έρευνα: Αντιβιοτικά με βάση τον χρυσό, στη μάχη κατά των πολυανθεκτικών μικροβίων

Έρευνα: Αντιβιοτικά με βάση τον χρυσό, στη μάχη κατά των πολυανθεκτικών μικροβίων

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash

Με τις 19 ενώσεις που δοκιμάστηκαν να είναι αποτελεσματικές ενάντια σε τουλάχιστον ένα δύσκολα θεραπεύσιμο μικρόβιο και μερικές εξ αυτών αποτελεσματικές έναντι πολλών, οι Ισπανοί ερευνητές λένε ότι τα φάρμακα με βάση τον χρυσό έχουν μεγάλες δυνατότητες ως νέα αντιβιοτικά.

Αντιβιοτικά με βάση τον χρυσό θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν πολυανθεκτικά μικρόβια στο μέλλον, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές. Νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID), στην Κοπεγχάγη, εντόπισε αρκετές ενώσεις με βάση τον χρυσό που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τα «υπερμικρόβια» που είναι ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα.

Με τις 19 ενώσεις που δοκιμάστηκαν να είναι αποτελεσματικές ενάντια σε τουλάχιστον ένα δύσκολα θεραπεύσιμο μικρόβιο και μερικές εξ αυτών αποτελεσματικές έναντι πολλών, οι Ισπανοί ερευνητές λένε ότι τα φάρμακα με βάση τον χρυσό έχουν μεγάλες δυνατότητες ως νέα αντιβιοτικά.

Ωστόσο, η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών έχει σταματήσει και τα λίγα νέα αντιβιοτικά που αναπτύσσονται είναι κυρίως παράγωγα των υπαρχουσών θεραπειών.

Οι ιδιότητες του χρυσού

Ο χρυσός είναι γνωστό ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, καθιστώντας τα μεταλλοαντιβιοτικά χρυσού – ενώσεις με ιόν χρυσού στον πυρήνα τους – μια συναρπαστική πιθανή νέα προσέγγιση.

Με στόχο να διερευνήσουν περαιτέρω το συγκεκριμένο πεδίο, η Δρ Sara M. Soto González, του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, και οι συνεργάτες της μελέτησαν τη δραστηριότητα 19 συμπλεγμάτων χρυσού ενάντια σε μια σειρά από πολυανθεκτικά βακτήρια που απομονώθηκαν από ασθενείς.

Οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις σκοτώνουν περίπου 700.000 ανθρώπους ετησίως σε όλο τον κόσμο και, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί στα 10 εκατομμύρια έως το 2050 εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ταξινομεί την αντοχή στα αντιβιοτικά ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές της ανθρωπότητας για τη δημόσια υγεία.
Τα συμπλέγματα ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια, αλλά έχουν ελαφρώς διαφορετικές δομές.

Τα έξι βακτήρια που μελετήθηκαν ήταν: Staphylococcus aureus ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη (MRSA, που προκαλεί δερματικές και άλλες λοιμώξεις), Staphylococcus epidermidis (που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις που σχετίζονται με τον καθετήρα), Pseudomonas aeruginosa (που προκαλεί λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας), Stenotrophomonas maltophiliap (πνευμονία και άλλες λοιμώξεις), Acinetobacter baumannii (λοιμώξεις αίματος και ουροποιητικού συστήματος και πνευμονία) και Escherichia coli (λοιμώξεις αίματος και ουροποιητικού συστήματος και πνευμονία).

Όλα τα στελέχη που μελετήθηκαν ήταν πολυανθεκτικά. Τέσσερα (S. aureus, P. aeruginosa, A. baumannii και E. coli) περιλαμβάνονται στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με ανθεκτικά στα αντιβιοτικά «παθογόνα προτεραιότητας» – που σημαίνει ότι συγκαταλέγονται στα βακτήρια που κρίνεται ότι αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το πολυανθεκτικό S. maltophilia εντοπίζεται όλο και περισσότερο στους πνεύμονες ατόμων με κυστική ίνωση.

Στις δοκιμές, τα 16 από τα 19 (84%) των συμπλεγμάτων χρυσού ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι του MRSA και του S. epidermis.

Άλλα 16 από τα σύμπλοκα ήταν αποτελεσματικά έναντι των άλλων βακτηρίων, τα οποία είναι όλα αρνητικά κατά Gram. Τα Gram αρνητικά βακτήρια έχουν μεγαλύτερη ενσωματωμένη αντοχή στα αντιβιοτικά και η ανάγκη για νέες θεραπείες είναι ιδιαίτερα επιτακτική.

Η δράση τους

Τα σύμπλοκα χρυσού χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεχνικών για να σκοτώσουν τα βακτήρια. Σταματούν τη λειτουργία των ενζύμων, διαταράσσουν τη λειτουργία της βακτηριακής μεμβράνης και καταστρέφουν το DNA. Είναι κρίσιμο, αυτός ο πολυτροπικός μηχανισμός να αποτρέπει την ανάπτυξη αντιμικροβιακής αντοχής.

Ο Δρ Soto González καταλήγει: «Όλες οι ενώσεις χρυσού ήταν αποτελεσματικές ενάντια σε τουλάχιστον ένα από τα βακτηριακά είδη που μελετήθηκαν και ορισμένα εμφάνισαν ισχυρή δράση έναντι πολλών ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα βακτηρίων.

Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό να βλέπουμε ότι ορισμένα από τα σύμπλοκα χρυσού ήταν αποτελεσματικά κατά του MRSA και του πολυανθεκτικού A. baumannii, καθώς αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες αιτίες νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Το είδος των συμπλεγμάτων χρυσού που μελετήσαμε, γνωστά ως σύμπλοκα χρυσού (III), είναι σχετικά απλό και φθηνό στην κατασκευή. Μπορούν επίσης να τροποποιηθούν εύκολα και έτσι παρέχουν ένα τεράστιο πεδίο για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Με την έρευνα σε άλλους τύπους μεταλλοαντιβιοτικών χρυσού να παρέχει επίσης πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, το μέλλον είναι λαμπρό για τα αντιβιοτικά με βάση τον χρυσό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments