Πολιτική

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και η αντισυστημική «μοναξιά» του ΣΥΡΙΖΑ

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και η αντισυστημική «μοναξιά» του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι σαφές ότι σήμερα «είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση και η αυριανή τελευταία μέρα της Βουλής, μια εξαιρετικά κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία. Και όλοι θα κριθούν τελικά από τις επιλογές τους».

Κορυφώνεται εντός της ημέρας η αντιπαράθεση γύρω από την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το νεοναζιστικό κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες για την Πατρίδα», με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτιμά να κινηθεί τελικά στις παρυφές της εθνικής πολιτικής εξαίρεσης, δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία. Η κυβερνητική παρέμβαση πρόκειται να εκδηλωθεί κοινοβουλευτικά σήμερα, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών να έχουν αποσαφηνίσει πλήρως τις προθέσεις τους έναντι του ακροδεξιού κόμματος.

Ειδικότερα, στην ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης του πολιτεύματος απέναντι σε αντιδημοκρατικές κομματικές δυνάμεις επέμεινε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε σχετικά πως «η κυβέρνηση φέρνει μια πρόσθετη τροπολογία η οποία θωρακίζει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα όλου του τμήματος του Αρείου Πάγου, να πάρει τη σχετική απόφαση και να κρίνει, με βάση το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει, κατά πόσο μια οργάνωση της οποίας ο πραγματικός αρχηγός είναι καταδικασμένος ουσιαστικά για εγκληματικές πράξεις, μπορεί να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές».

Για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι σαφές ότι σήμερα «είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση και η αυριανή τελευταία μέρα της Βουλής, μια εξαιρετικά κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία. Και όλοι θα κριθούν τελικά από τις επιλογές τους». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η παρέμβαση του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την «αποχή» του από το θεσμικό μέτωπο κατά του Ηλία Κασιδιάρη.

Η επίθεση έγινε από το βήμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που συζητά τη συμπληρωματική τροπολογία για  την απαγόρευση καθόδου στις εθνικές εκλογές του «κόμματος Κασιδιάρη». υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να «κλείσει το μάτι» στην αντισυστημική ψήφο. «Το ερώτημα είναι γιατί δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είχε διαφωνίες και τις κατέθεσε. Είδε όμως και το μείζον. Είδε το στρατηγικό ζήτημα . Όταν το βλέπεις δεν κρύβεσαι πίσω από την λεπτομέρεια. Εσείς γιατί κρύβεστε;» είπε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Και ο κ. Βορίδης πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται, γιατί βλέπει το ακροατήριο αυτών που πάμε να αποκλείσουμε. Βλέπει ή νομίζει ότι βλέπει ακροατήριο οργισμένο με το πολιτικό σύστημα και δεν θέλει να αποκοπεί από αυτό. Δεν είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλιεύσει ακροδεξιές ψήφους. Είπα ότι θέλετε να κλείσετε το ματάκι στο ακροατήριο που είναι οργισμένο και να τους πείτε ότι δεν είστε εσείς στο κάτω κάτω που τους τιμωρήσατε. Άκουσα μάλιστα να μας κατηγορείτε ότι «ηρωοποιούμε» (σ.σ. τον Κασιδιάρη). Αλήθεια; Είπαμε ότι αυτά τα άτομα δεν θέλουμε να έχουν θέση στο κοινοβούλιο. Η θέση μας είναι καθαρή. Δεν θέλουμε. Άλλοι λοιπόν είναι αυτοί που κρατούν επαμφοτερίζουσα στάση. Άλλοι κρύβονται πίσω από λεπτομέρειες».

Από τη πλευρά του, η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται αποφασισμένη να κινηθεί στο περιθώριο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, τηρώντας μια στάση αποχής. Η στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης τροπολογίας της κυβέρνησης για τα κόμματα που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές υποκρύπτει μια προφανή θωπεία των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη, η οποία μας είναι γνωστή από την εποχή του αντιμνημονιακού αγώνα και τις κοινές «αντισυστημικές» συμπεριφορές των δύο κομματικών χώρων. Η «αντισυστημική» στάση του ΣΥΡΙΖΑ θωπεύει την τιμωρητική διάθεση των ψηφοφόρων του κ. Κασιδιάρη, οι οποίοι θα θέλουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση».

Αναφορικά με τα υπόλοιπα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ – Κινάλ αναμένεται να συμπαραταχθεί με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ενώ αντίθετη φαίνεται ότι θα είναι η στάση του Μέρα25, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Έτσι, λοιπόν, η άγονη αντιπαράθεση αναμένεται να δώσει σήμερα τον τόνο στο πλαίσιο της συζήτησης για την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η αντισυστημική διάσταση της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί υπονομευτικά για την πολιτική ομοφωνία απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη και την απειλή που αντιπροσωπεύει για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments