Global News

BBC: ΔΝΤ – Η Μ. Βρετανία θα έχει από τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις

BBC: ΔΝΤ – Η Μ. Βρετανία θα έχει από τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Bertelsmann Stiftung

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η απόδοση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 θα είναι η χειρότερη μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών, γνωστών ως G20, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία που έχει πληγεί από κυρώσεις. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί φέτος, αν και αυτή είναι μια μικρή αναβάθμιση από την τελευταία πρόβλεψή του. Προειδοποίησε επίσης για έναν «βραχώδη δρόμο» για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών τον περασμένο μήνα, ακολουθούμενη από την εσπευσμένη εξαγορά του ελβετικού τραπεζικού γίγαντα Credit Suisse από την ανταγωνιστική της UBS, η οποία πυροδότησε φόβους για νέα οικονομική κρίση.

Το ΔΝΤ είχε ήδη προβλέψει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βιώσει μια ύφεση φέτος και θα βρεθεί στο κάτω μέρος του σωρού των G7 – μιας ομάδας από τις επτά μεγαλύτερες αποκαλούμενες «προηγμένες» οικονομίες του κόσμου, που κυριαρχούν στο παγκόσμιο εμπόριο και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στην κορυφή του ομίλου το 2022 κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης της πανδημίας. Τώρα αναμένει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023 και στη συνέχεια θα αναπτυχθεί κατά 1% το επόμενο έτος. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να έχει τη χειρότερη οικονομική απόδοση φέτος, η τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι ελαφρώς καλύτερη από την προηγούμενη προσδοκία του για συρρίκνωση 0,6%, που έγινε τον Ιανουάριο. Οι ερευνητές του ΔΝΤ είχαν προηγουμένως επισημάνει την έκθεση της Βρετανίας στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, τα αυξανόμενα επιτόκια και τις υποτονικές εμπορικές επιδόσεις ως λόγους για την αδύναμη οικονομική της απόδοση.

Οι προβλέψεις γίνονται για να δώσουν έναν οδηγό για το τι είναι πιο πιθανό να συμβεί στο μέλλον, αλλά δεν είναι πάντα σωστές. Για παράδειγμα, οι προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ αύξησαν λιγότερο από το 10% των υφέσεων ετησίως νωρίτερα, σύμφωνα με μια ανάλυση που διεξήγαγε για τις υφέσεις σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1992 και 2014. Απαντώντας στις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ είπε: «Οι προβλέψεις μας για την ανάπτυξη του ΔΝΤ έχουν αναβαθμιστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της G7. «Το ΔΝΤ λέει τώρα ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη. Με το να τηρήσουμε το σχέδιο θα μειώσουμε περισσότερο από το μισό τον πληθωρισμό φέτος, χαλαρώνοντας την πίεση σε όλους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments