Global News

BBC: Ο Ερντογάν ξεκινά την κούρσα για παραμονή στην εξουσία

BBC: Ο Ερντογάν ξεκινά την κούρσα για παραμονή στην εξουσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματός του να παραμείνει στην εξουσία, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει την ηγεσία του στην Τουρκία πέραν των 20 ετών.

Οι ψηφοφόροι της Τουρκίας είναι πολωμένοι εδώ και χρόνια, αλλά ο κ. Ερντογάν, 69 ετών, βρίσκεται υπό πίεση όσο ποτέ άλλοτε. Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο αυταρχική υπό τον σημερινό της ηγέτη, ο οποίος διοικεί την Τουρκία από ένα τεράστιο παλάτι με πολλά από τα μέσα ενημέρωσης να ελέγχονται από τους συμμάχους του. Κυβέρνησε την Τουρκία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός αλλά στη συνέχεια ως πρόεδρος από το 2014, αυξάνοντας δραματικά τις εξουσίες του τρία χρόνια αργότερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το ΑΚ Κόμμα του βρίσκεται στην εξουσία από τον Νοέμβριο του 2002. Όλο και περισσότεροι Τούρκοι τον κατηγορούν για εκτίναξη του πληθωρισμού, λόγω της ανορθόδοξης άρνησής του να αυξήσει τα επιτόκια. Το επίσημο ποσοστό πληθωρισμού είναι λίγο πάνω από το 50%, αλλά οι ακαδημαϊκοί λένε ότι είναι στην πραγματικότητα υψηλότερο από 100%.

Ο πρόεδρος και το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας έχουν επίσης επικριθεί ευρέως για την αποτυχία προσαρμογής των κατασκευαστικών πρακτικών της Τουρκίας πριν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και για κακή διαχείριση των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης στη συνέχεια. Εκατομμύρια Τούρκοι έμειναν άστεγοι στις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς. Δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς θεωρούνται προπύργια του κόμματος Ερντογάν, οι εκλογές θα μπορούσαν να κερδηθούν και να χαθούν στα ανατολικά. Το Κόμμα AKP έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ, αλλά έχει σφυρηλατήσει μια συμμαχία με το υπερεθνικιστικό MHP.

Ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται ως ένας ήπιος, βιβλιομανής αντίπαλος και έχει προεδρεύσει σε μια σειρά εκλογικών ήττων στο τιμόνι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι διαφορετική, καθώς αγωνίζεται ως υποψήφιος ενότητας για έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, από το δικό του κεντροαριστερό κόμμα και το εθνικιστικό κόμμα Καλό έως τέσσερις μικρότερες ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται δύο πρώην σύμμαχοι του Ερντογάν, ένας από τους οποίους συνίδρυσε το Κόμμα ΑΚP. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει επίσης την ανεπίσημη υποστήριξη του φιλοκουρδικού HDP της Τουρκίας, το οποίο διεκδικεί το κοινοβούλιο υπό τη σημαία ενός άλλου κόμματος, της Πράσινης Αριστεράς, λόγω δικαστικής υπόθεσης που ισχυρίζεται ότι έχει σχέσεις με Κούρδους μαχητές.

Η επιλογή του δεν ήταν παγκοσμίως δημοφιλής, επειδή ορισμένοι θεώρησαν τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας ως καλύτερους υποψήφιους αφού ανέλαβαν τον έλεγχο των πόλεων το 2019 για το CHP για πρώτη φορά από το 1994. Πρώην δημόσιος υπάλληλος που ανήκει στη μειονότητα των Αλεβιτών, ο Κιλιτσντάρογλου ηγήθηκε μιας 24ημερης πορείας για δικαιοσύνη το 2017, η οποία θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη επίδειξη περιφρόνησης κατά της διακυβέρνησης του Προέδρου Ερντογάν εδώ και χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments