Global News

Independent: Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό

Independent: Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το  μεταναστευτικό
Η ιταλική δεξιά κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει το κύμα μεταναστών που φτάνουν στις νότιες ακτές της χώρας.

Η κρατική τηλεόραση είπε ότι αναμένεται να οριστεί ειδικός επίτροπος. Η αρχική χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ (σχεδόν 5,5 εκατομμύρια δολάρια) εγκρίθηκε επίσης ως μέρος του μέτρου που εγκρίθηκε από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και το υπουργικό συμβούλιό της.  Σε δήλωση μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση είπε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κρίθηκε απαραίτητη «για να εφαρμοστούν επειγόντως έκτακτα μέτρα για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης» σε ένα καταφύγιο μεταναστών σε ένα μικρό ιταλικό νησί στη Μεσόγειο. Απαιτούνται επίσης «νέες δομές, κατάλληλες τόσο για στέγαση όσο και για την επεξεργασία και τον επαναπατρισμό μεταναστών που δεν έχουν τα απαραίτητα για να μείνουν» στην Ιταλία,  ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κυβερνητικοί συνασπισμοί της Ιταλίας επέβαλαν επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στο υπουργικό συμβούλιο να επιβάλει πολλά μέτρα αντιμετώπισης με διάταγμα, παρακάμπτοντας προσωρινά τη συνήθως μακρά κοινοβουλευτική διαδικασία για τη χρηματοδότηση και τους κανονισμούς.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα, η λύση του οποίου συνδέεται με μια συνειδητή και υπεύθυνη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»,  δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Θαλάσσιας Πολιτικής Nello Musumeci, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχώς, η κυβέρνηση της Μελόνι, όπως πολλές άλλες στο παρελθόν, πίεσε για περισσότερη αλληλεγγύη από τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες συχνά δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους να δεχθούν ορισμένους από τους αιτούντες άσυλο που ελπίζουν να βρουν συγγενείς ή να εργαστούν στη βόρεια Ευρώπη.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, περίπου 31.000 μετανάστες, είτε διασώθηκαν από ιταλικά στρατιωτικά σκάφη ή φιλανθρωπικά πλοία είτε έφτασαν στην Ιταλία χωρίς βοήθεια, έχουν αποβιβαστεί, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό είναι σχεδόν τετραπλάσιο από τα περίπου 8.000 για την ίδια περίοδο σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments