Frontex: Αύξηση 300% όσοι προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη από την Μεσόγειο
Έκρηξη των μεταναστευτικών ροών όσων επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Μεσογείου καταγράφει η Frontex, τη στιγμή που οι ιταλικές αρχές οδηγήθηκαν στην απόφαση να κηρύξουν την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Guardian, τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι προσπάθησαν να φτάσουν στην ΕΕ μέσω της Μεσογείου κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με ό, τι συνέβαινε ένα χρόνο πριν, ανέφερε η συνοριακή υπηρεσία του μπλοκ, καθώς ο μεταναστευτικός βραχίονας του ΟΗΕ κατήγγειλε το πιο θανατηφόρο πρώτο τρίμηνο από το 2017.
Συνολικά, ο οργανισμός της ΕΕ, Frontex, ανέφερε 54.000 παράτυπες διελεύσεις προς την Ε.Ε. μέσα από όλα τα δρομολόγια το πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά ένα πέμπτο από το 2022.
Η Frontex ανέφερε ότι «η διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ όλων των παράτυπων συνοριακών διελεύσεων προς την Ένωση» και πρόσθεσε πως ότι σχεδόν 28.000 άνθρωποι έφτασαν με αυτόν τον τρόπο από την αρχή του έτους έως το τέλος Μαρτίου, εξέλιξη που σημαίνει τρεις φορές περισσότεροι από ό,τι την ίδια περίοδο κατά την προηγούμενη χρονιά.
Με βάση το κείμενο, «ομάδες οργανωμένου εγκλήματος εκμεταλλεύτηκαν τον καλύτερο καιρό και την πολιτική αστάθεια σε ορισμένες χώρες αναχώρησης για να προσπαθήσουν να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους μετανάστες στην κεντρική Μεσόγειο από την Τυνησία και τη Λιβύη».
Ως προς την Τυνησία, σχετική ενημέρωση είχε υπάρξει και από τα τρία κόμματα που συναποτελούν την κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία είχε επισημάνει πως το αυταρχικό καθεστώς της βορειοαφρικανικής χώρας αρνείται τη συνέχιση της συνεργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), γεγονός που έχει οδηγήσει τη χώρα σε κατάσταση παρατεταμένης κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας.
Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη μετανάστευση μετά την απότομη αύξηση των αφίξεων στη Μεσόγειο, μια κίνηση που ελπίζεται ότι θα της επιτρέψει να επαναπροωθήσει κρίσιμη μάζα παράτυπων μεταναστών.
Ακόμη, η Ρώμη ζήτησε από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τις θαλάσσιες αφίξεις, οι οποίες αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η μετανάστευση επέστρεψε στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του κοινοτικού μπλοκ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας