Διεθνή

Ουγγαρία: Παρακάμπτει την ΕΕ και υπογράφει νέες ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία

Ουγγαρία: Παρακάμπτει την ΕΕ και υπογράφει νέες ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία
Η Ουγγαρία ανακοίνωσε νέες συμφωνίες που «ανανεώνουν» την εξάρτηση της χώρας από τη ρωσική ενέργεια, δείχνοντας την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς της χώρας με τη Μόσχα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom θα διατηρήσει την επιλογή να προμηθεύσει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ουγγαρία φέτος, πέραν των αποστολών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης συμφωνίας.

Φυσικό αέριο μέσω Turkstream

Η τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο θα φτάνει στην Ουγγαρία μέσω του αγωγού Turkstream, θα έχει ανώτατο όριο τα 150 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, είπε, στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας που θα επιτρέψει επίσης στην Ουγγαρία να εξοφλεί σε αναβαλλόμενη βάση, αν οι τιμές της αγοράς υπερβαίνουν αυτό το επίπεδο.

Το ταξίδι του Ούγγρου υπουργού στη Μόσχα είναι αναπάντεχο, καθιστώντας τον έναν από τους μοναδικούς αξιωματούχους από χώρα της ΕΕ που έχουν συναντηθεί με Ρώσους αξιωματούχους στη ρωσική πρωτεύουσα από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έχει καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα κατά την τελευταία δεκαετία και έχει αποφύγει την προσωπική κριτική στον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά το ότι έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πιέσεις για εξαίρεση από κυρώσεις

Η Βουδαπέστη έχει ασκήσει έντονες πιέσεις στην ΕΕ για να εξαιρεθεί από τυχόν κυρώσεις που επιβάλλονται στο ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή πυρηνικά καύσιμα και έχει επίσης απειλήσει να ασκήσει βέτο σε προτεινόμενες δράσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας.

Κατά την παραμονή του στη Μόσχα, ο Σιγιάρτο συναντήθηκε με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό για θέματα ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, Αλεξέι Λικάτσεφ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, επέμεινε ότι η πρόσβαση στις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ουγγαρίας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εκτιμήσεις που προκάλεσε ο πόλεμος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ρωσία και η συνεργασία με τη Ρωσία θα παραμείνουν ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments