Μεγάλη πανευρωπαϊκή διάκριση για το Δημοτικό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ιλίου
Μια σπουδαία πανευρωπαϊκή διάκριση πέτυχε το Δημοτικό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ιλίου καθώς επελέγη από το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική, μεταξύ των 10 καλύτερων υποψηφιοτήτων και μοναδική από την Ελλάδα στην κατηγορία Εκπαίδευση (Education) στο διαγωνισμό The Innovation in Politics Awards 2023, με την πρόταση «Δημοτικό Πανεπιστήμιο Ιλίου: χαράσσοντας το δρόμο προς μια βιώσιμη Πόλη που Μαθαίνει» (Municipal University of Ilion: paving the way towards a sustainable Learning City).
Η επιλογή έγινε από 1045 πολίτες της Ευρώπης που αποτέλεσαν την κριτική επιτροπή και μέσα από έναν ισχυρό ανταγωνισμό, ο Δήμος Ιλίου βρέθηκε ανάμεσα στους finalists στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική. Ενδεικτικό της σημαντικής αναγνώρισης του έργου του είναι η κατάταξη του Δήμου Ιλίου στους 10 καλύτερους, στην κατηγορία της εκπαίδευσης, ανάμεσα σε 337 συμμετοχές από 26 Ευρωπαϊκές χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική δίνονται κάθε χρόνο σε φορείς από όλη την Ευρώπη ως αναγνώριση των υποδειγματικών τους έργων να ανοίξουν νέους δρόμους και να βρουν λύσεις στις σημερινές προκλήσεις.
Η απονομή των βραβείων στους τελικούς νικητές θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στη Βαρσοβία, στις 11 Μαΐου.
Τη μεγάλη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο του Δημοτικού Πανεπιστημίου Ιλίου, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος.
«Το Δημοτικό Πανεπιστήμιο Ιλίου είναι, πλέον και επισήμως, μέλος μιας κοινότητας από τους πιο εμπνευσμένους θεσμούς, δράσεις με καινοτόμο περιεχόμενο και υποδειγματικό έργο σε όλη την Ευρώπη. Η δημιουργία του ήταν για εμάς όραμα, αλλά και ένας ακόμα στόχος της διαρκούς προσπάθειάς μας να παρέχουμε σε όλους τους πολίτες μια δεύτερη ευκαιρία απόκτησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του ΠΑ.Δ.Α. για την καινοτόμο προσέγγισή τους και το σπουδαίο έργο που επιτελούν, τον συντονιστή του Δη.Κοι.ΠΙ. Φώτη Μαρκόπουλο, όλους τους αιρετούς της Δημοτικής Ομάδας διοίκησης, καθώς και τους εργαζόμενους που έχουν συμβάλει στην επιτυχία του εγχειρήματος. Κάθε διάκριση μάς γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια».
*The Innovation in Politics Awards 2023: https://innovationinpolitics.eu/discover-the-finalists-of-the-innovation-in-politics-awards-2023
ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΣΤΟΧΟΙ – ΔΡΑΣΕΙΣ
Ο Δήμος Ιλίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, δημιούργησε το Δημοτικό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ιλίου, έναν καινοτόμο θεσμό, θέτοντας την εκπαίδευση στο επίκεντρο της πολιτικής μας και αναγνωρίζοντας ότι, σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, η μάθηση πρέπει να είναι συνεχής και δια βίου.
Στόχος είναι να παρέχεται σε όλους τους πολίτες – ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και μορφωτικού επιπέδου – μια δεύτερη ευκαιρία απόκτησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους, ενισχύοντας έτσι την κοινωνική ένταξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Από την έναρξη της πρωτοβουλίας το Σεπτέμβριο του 2021, περισσότερα από 1.600 άτομα διαφόρων ηλικιών, επαγγελμάτων και μορφωτικού επιπέδου, έχουν εγγραφεί στα προγράμματα του Δημοτικού Πανεπιστημίου, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική της πρωτοβουλίας και τις κοινωνικές ανάγκες που καλύπτει. Τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν από καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και αφορούν από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τις επιστήμες υγείας και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, μέχρι τα οικονομικά και τη διοίκηση.
Το Δημοτικό Πανεπιστήμιο ξεκίνησε τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, προσφέροντας τα μαθήματά του εξ αποστάσεως και παρέχοντας σε όλους τους συμμετέχοντες μια δημιουργική μορφή εμπλοκής και κινητοποίησης. Μετά τη θερμή υποδοχή της πρωτοβουλίας, φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι να επεκταθούν περαιτέρω τα μαθήματα/ κύκλοι γνώσεις σε νέους θεματικούς τομείς και σε μια βέλτιστη πρακτική που αξίζει να αναπαραχθεί.
Σήμερα, το Δημοτικό Πανεπιστήμιο Ιλίου διαθέτει ισχυρό κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα στην κοινότητα. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μαθήματα δια βίου μάθησης που υλοποιούνται, το Ίλιον θα μπορούσε δικαίως να χαρακτηριστεί ως μια «Πόλη που Μαθαίνει» (learning city). Οι συνέργειες που επιτεύχθηκαν με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής άνοιξαν ευκαιρίες για συνεργασία σε περισσότερους τομείς.
Η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέβαλε ουσιαστικά στην άμβλυνση των ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την απομόνωση και την καραντίνα. Συνολικά, η πρωτοβουλία έχει κάνει την πόλη μας πιο ελκυστική και έχει ενισχύσει την αίσθηση του ανήκειν της κοινότητας μεταξύ των κατοίκων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας