Μητσοτάκης σε Bild: Ο φράχτης απαραίτητο μέσο για τα χερσαία σύνορα
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Συνέντευξη στην γερμανική Bild παραχωρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρεται κυρίως στο μεταναστευτικό ζήτημα στα βορειοανατολικά σύνορα με την Τουρκία και στον ρόλο που διαδραματίζει ο φράχτης στην φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.
Πιο ειδικά, αναφερόμενος στα επεισόδια που είχαν γίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου, το 2019, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία οργανωμένη εισβολή χιλιάδων παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα, η οποία χρησιμοποίησε τη μετανάστευση ως όπλο, για γεωπολιτικούς σκοπούς. Τότε είχε έρθει ολόκληρη η ηγεσία της ΕΕ στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και μας χειροκρότησε όταν υπερασπιζόμαστε τα σύνορα».
«Λόγω του φράχτη και της γενικότερης μεταναστευτικής μας πολιτικής, λιγότεροι παράνομοι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα και συνεπώς στην Ευρώπη. Αν κοιτάξετε τους απόλυτους αριθμούς, υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό που λέω. Το 2015, το 75% των παράνομων προσφύγων που ήρθαν στην Ευρώπη πέρασε από την Ελλάδα. Τώρα είναι λιγότερο από το 10%», ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τον φράχτη, για τον οποίο προσθέτει:
«Αυτό που λέω είναι ότι ένας φράχτης το κάνει πιο δύσκολο. Δεν μπορεί να τους κρατήσει όλους έξω. Αλλά τι νόημα έχουν τα σύνορα αν δεν μπορείς να τα προστατεύσεις; Ένας φράχτης είναι ένα απαραίτητο μέσο για τα χερσαία σύνορα. Και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε επίσης ότι είναι «άδικο» να πληρώνει η Ελλάδα μόνη της την κατασκευή του φράχτη, κάνοντας έτσι νύξη στην δυνατότητα ευρωενωσιακής χρηματοδότησης.
«Είμαστε ένα κράτος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Αντιμετωπίζουμε σημαντική μεταναστευτική πίεση. Περιμένουμε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. (…) Θα εργαστώ για τη μέγιστη δυνατή στήριξη. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα κατασκευάσουμε τον φράχτη με εθνικούς πόρους. Αυτό είναι δαπανηρό, αλλά αρκετά εφικτό για μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα».
Για το ζήτημα των «δευτερογενών μεταναστευτικών ροών», δηλαδή τους πρόσφυγες που έχουν εξασφαλίσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά επιχειρούν να μετακινηθούν στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οι πρόσφυγες κυνηγούν τις γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα της Bild για το επίμαχο ζήτημα των επαναπροωθήσεων, επισημαίνει: «Δεν κάνουμε pushbacks. Όμως αναχαιτίζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς αυτό και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό συνάδει με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας