Πολιτική

Στην ευθεία για το debate

Στην ευθεία για το debate

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πίεση αναμένεται να ασκήσει στο επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την διεξαγωγή debate, παρά το ότι, έως τώρα, έχουν κατατεθεί δύο διακριτές προτάσεις ως προς τον τρόπο της διεξαγωγής.

Πίεση αναμένεται να ασκήσει στο επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την διεξαγωγή debate, παρά το ότι, έως τώρα, έχουν κατατεθεί δύο διακριτές προτάσεις ως προς τον τρόπο της διεξαγωγής.

Μετά τις διακοπές της πασχαλινής περιόδου, το Κοινοβούλιο αναμένεται να κηρύξει την συνέχιση των εργασιών του, οι οποίες, όμως πρέπει να ολοκληρωθούν τάχιστα λόγω της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης στις 21 Μαΐου. Το Κοινοβούλιο πρόκειται δηλαδή να «ανοίξει για να κλείσει», για να ορίσει την ακριβή ημέρα της ολοκλήρωσης των εργασιών του.

Το ζήτημα του debate πρόκειται να κυριαρχήσει στη μεταπασχαλινή περίοδο, δεδομένου ότι θα αποτελέσει το κατεξοχήν πεδίο του διαλόγου και της αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Στην ανάγκη άμεσου διαλόγου και ανταλλαγής θέσεων και επιχειρημάτων επέμεινε ιδιαίτερα, άλλωστε, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την πρόσθετη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης απέναντι στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το κόμμα Κασιδιάρη.

Κατά την διάρκεια της παρέμβασής του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα περίμενε κανείς σε αυτή την τελευταία συνεδρίαση να έρθει ο κ. Μητσοτάκης. Να έρθει να υπερασπιστεί το έργο που έκανε η κυβέρνησή του τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Με σαρκαστική διάθεση ο πρόεδρος του Σύριζα απευθυνόμενος προς τον Μάκη Βορίδη τον χαρακτήρισε «αξιόλογο ρήτορα» και πρότεινε «αφού ο πρωθυπουργός σαν τον διάβολο το λιβάνι αρνείται μια δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση μαζί μου, να στείλει εσάς, καλά θα τα πάτε».

Είναι εντούτοις πραγματικό το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για το ζήτημα του debate ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει ήδη καταθέσει στον δημόσιο χώρο το περίγραμμα της δικής του προσέγγισης.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ανοιχτός σε debate εν όψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών, «όπως ορίζει ο νόμος».

«Υπάρχουν κανόνες που διέπουν τα debate. Όπως ξέρετε, υπάρχουν κανόνες που διέπουν τα debate που γίνονται στην προεκλογική περίοδο, συμμετέχουν προφανώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και βεβαίως κι εγώ είμαι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή να κάνουμε ένα debate, όπως το προβλέπει ο νόμος, για να μπορέσουν οι πολίτες να κατατοπιστούν πλήρως για τις θέσεις των κομμάτων», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Από εκεί και πέρα όμως θέλω να σας θυμίσω, επειδή επιμένει ο κ. Τσίπρας πολύ σε debate, ότι έχουμε κάνει παραπάνω από 80 συζητήσεις στη Βουλή. Η Βουλή, εξάλλου, είναι ο χώρος στον οποίο διασταυρώνουμε, θα έλεγα, τα επιχειρήματά μας και τα πολιτικά μας ξίφη».

Στο debate με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών αντιτίθεται όμως ο επικεφαλής του Σύριζα. Ο Αλ. Τσίπρας εισηγείται, από την πλευρά του, την διεξαγωγή debate με τον ίδιο και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο άμεσος στόχος του Αλ. Τσίπρα για την επιλογή αυτή θα έπρεπε να αναζητηθεί στην επιδίωξή του να επιβεβαιωθεί ως η απέναντι δύναμη, ως η κύρια αντιπολιτευτική φωνή, με ό,τι θα μπορούσε να σημάνει αυτό από την άποψη των εκλογικών κερδών και της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του Σύριζα εν όψει των εκλογών.

«Τι κάνει τώρα; Λέει να έρθουνε κι οι άλλοι τέσσερις, να πάμε όλοι μαζί, να είμαστε έξι. Να είμαστε και 6 και 16. Όσα debate θέλει με όλους μαζί» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επέμενε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει την αντιπαράθεση μαζί του επειδή φοβάται ότι δεν θα τα βγάλει πέρα. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού του απάντησαν. «Έχουν γίνει τουλάχιστον 80 αναμετρήσεις μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή» λένε και υπογραμμίζουν ότι «οι πολίτες είναι σε θέση να κρίνουν και να συγκρίνουν τις πολιτικές θέσεις αλλά και την κυβερνητική θητεία των δύο πολιτικών αρχηγών».

Το debate επανήλθε προ τριών ημερών διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ενός «θεσμικού και διαδραστικού debate».

«Ο πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές ότι είναι πάντα ανοιχτός σε κάθε διάλογο διαδραστικό, με πραγματικά στοιχεία, που θα υπάρχει η δυνατότητα διαλόγου, θα μπορεί ο ένας να ρωτά τον άλλο. Περιμένουμε να δούμε αν η ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά θα είναι τέτοια. Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητούν για θέματα που επηρεάζουν την κοινωνία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments