Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίσθηκε η κυβερνητική τροπολογία, με την οποία επιχειρείται να τεθεί μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. Ο Σύριζα επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ – Κινάλ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν. Η νομοθετική φιλοδοξία της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν η δημιουργία ενός πληρέστερου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα λειτουργεί σαν νομοθετική ασπίδα της Δημοκρατίας απέναντι σε ακροδεξιά – εθνικιστικά μορφώματα. Ήταν το τελευταίο νομοσχέδιο έως την διακοπή της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου για την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Μετά το πέρας της εν λόγω περιόδου εκκινεί η φάση προετοιμασίας του νομοθετικού σώματος εν όψει του κλεισίματος του Κοινοβουλίου και της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου.
Η συζήτηση επισφραγίστηκε αναμφίβολα από την στάση του Σύριζα, ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο, παρά τις αντιναζιστικές – αντιφασιστικές διακηρύξεις και θέσεις του. Ο Σύριζα και ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκαν κατά του σχεδίου νόμου, το οποίο «βάζει στο κάδρο» το κόμμα Κασιδιάρη, κατεξοχήν κόμμα της νεοναζιστικής ακροδεξιάς στον τόπο μας. Την πολιτική αυτοακύρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως χώρου της ριζοσπαστικής και δημοκρατικής αριστεράς, εντόπισε έγκαιρα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος κάλεσε τον Σύριζα να συνταχθεί με το σχέδιο νόμου. «Αποτελεί μέτωπο στον φασισμό το να υιοθετείτε τα επιχειρήματα των φασιστών;», τόνισε ο κ. Βορίδης, απευθυνόμενος στην ηγεσία της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αυτό το πολιτικό γκροτέσκο του Σύριζα, που αφενός τάσσεται κατά της νεοναζιστικής δράσης ακροδεξιών οργανώσεων και, αφετέρου, καταψηφίζει το νομοθετικό μπλόκο στο νεοναζιστικό κόμμα Κασιδιάρη, εντάθηκε ακόμη περισσότερο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας το πήγε παραπέρα, ότι εδώ ενδέχεται να έχουμε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εκτεθεί η χώρα.
«Ούτε οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά». Γιατί έρχεστε και υιοθετείτε αυτή την έωλη επιχειρηματολογία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή; Για να δικαιολογήστε ότι δεν θα ψηφίσετε τη διάταξη; ρώτησε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: Υιοθετείτε την άποψη αυτή; Με αυτό τον τρόπο συμπράττετε στην άποψη να μπει φραγμός σε αυτό το νομικό παράδοξο, για να μην πω απαράδεκτο, ώστε οι εγκληματίες να εμφανίζονται ως αρχηγοί πολιτικών κομμάτων;». «Για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης [..] δεν έχετε παρά ένα δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στο στρατηγικό στόχο, και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι», συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Για τον Αλ. Τσίπρα, όμως, το κύριο, με βάση τον χρόνο ομιλίας που ο ίδιος αφιέρωσε, είναι η πολιτική ταυτότητα του υπουργού Εσωτερικών, όταν αυτός ήταν εικοσαετής. Έτσι, στην πορεία σκέψης του επικεφαλής του Σύριζα, είναι ανήκουστο «ο κ. Βορίδης, πρώην γραμματέας της Νεολαίας της ΕΠΕΝ να κατηγορούσε "σύσσωμη την αριστερά ως συνοδοιπόρους του νεοναζισμού", κάτι που, όπως είπε, έκανε ο πρωθυπουργός χωρίς ντροπή. Η μάχη με το φασισμό είναι εκεί έξω. Στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Και η θεσμική απάντηση απέναντι στο φασισμό, οφείλει να είναι σαφής και να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση "έστω και στο και πέντε να σοβαρευτεί και να προσχωρήσει "σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης». Με αυτές τις πολιτικές αυτοαναιρέσεις, όμως, και με ρητορικές ευκαιρίες παρελθόντων ετών, χάθηκε για τον Σύριζα η ευκαιρία να ομονοήσει και να συναινέσει με το νομοσχέδιο και με την απλή στόχευσή του, που δεν είναι άλλη από το θεσμικό μπλοκάρισμα του κόμματος Κασιδιάρη.