Διεθνή

Ιταλία προς ΔΝΤ: Βοηθήστε την Τυνησία χωρίς όρους

Ιταλία προς ΔΝΤ: Βοηθήστε την Τυνησία χωρίς όρους

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Έκκληση απευθύνει η ιταλική κυβέρνηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου για την ταχύτερη και χωρίς όρους οικονομική στήριξη της Τυνησίας

Έκκληση απευθύνει η ιταλική κυβέρνηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου για την ταχύτερη και χωρίς όρους οικονομική στήριξη της Τυνησίας λόγω του φόβου για ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές από την αφρικανική χώρα προς την Ιταλία.

Οι ιταλικές αρχές εκφράζουν στο ΔΝΤ την βεβαιότητά τους ότι η Τυνησία απέχει ένα βήμα από την οικονομική κατάρρευση, ενδεχόμενο που θα σηματοδοτούσε την μαζική εγκατάλειψη της Χώρας.  Μόνη λύση είναι η παροχή άμεσης και – κυρίως – χωρίς όρους – βοήθειας από το Ταμείο στην τυνησιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, εκτίμησε ότι «η βοήθεια προς την οικονομία της Τυνησίας σημαίνει επίσης άμεση καταπολέμηση της μετανάστευσης και του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος. Ο σκεπτικισμός του ΔΝΤ δεν βοηθά την οικονομία της Τυνησίας και, ως εκ τούτου, τροφοδοτεί όλες τις μάστιγες, στις οποίες εντάσσεται και η παράνομη μετανάστευση».

Η Τυνησία, με χρέος περίπου στο 80% του ΑΕΠ της, πέτυχε μια κατ’ αρχήν συμφωνία από το ΔΝΤ, στα μέσα Οκτωβρίου, για ένα νέο δάνειο περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ξεπεράσει τη σοβαρή οικονομική κρίση. Ωστόσο, οι συνομιλίες είναι αδιέξοδες λόγω της έλλειψης σταθερής δέσμευσης της Τυνησίας να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την αναδιάρθρωση των περισσότερων από 100 υπερχρεωμένων δημοσίων εταιρειών και την άρση των επιδοτήσεων σε ορισμένα βασικά προϊόντα.

Από την πλευρά του, ο Τυνήσιος Πρόεδρος Καίς Σαγιέντ, δεν είναι πια ιδιαίτερα συνεργάσιμος, δεδομένου ότι απέρριψε την περασμένη εβδομάδα τις υπαγορεύσεις του ΔΝΤ, το οποίο προϋποθέτει τη χορήγηση δανείου στην Τυνησία για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την άρση ορισμένων κρατικών επιδοτήσεων. «Όσον αφορά το ΔΝΤ, οι υπαγορεύσεις από το εξωτερικό που οδηγούν μόνο σε περαιτέρω φτωχοποίηση είναι απαράδεκτες», είχε δηλώσει ο Τυνήσιος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία βρίσκεται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  λόγω των νέων πιέσεων που δέχεται στον χειρισμό νέων, παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι και η δημιουργία κέντρου επαναπατρισμού μεταναστών. Οι αρχές αναμένεται να αυξήσουν ραγδαία τις περιπολίες τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά, στο πέρασμα με τη Σλοβενία. Μάλιστα υπάρχουν φωνές μέσα στην ιταλική κυβέρνηση, που ζητούν να κλείσει εντελώς τα σύνορα η Ιταλία με την Σλοβενία μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments