Στην Κίνα θα βρίσκεται σήμερα και για δύο ημέρες η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ξεκινά μια επίσκεψη στην Κίνα την Πέμπτη με στόχο να επαναβεβαιώσει μια κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Πεκίνο, λίγες μέρες μετά τα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν που πρότειναν μια αλλαγή πορείας στην προσέγγιση της ηπείρου απέναντι στην ανερχόμενη υπερδύναμη.
Ο Μακρόν προκάλεσε αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη όταν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και προειδοποίησε να μην παρασυρθεί σε μια κρίση στην Ταιβάν που καθοδηγείται από έναν «αμερικανικό ρυθμό και μια υπερβολική αντίδραση της Κίνας».
Πλέον, πολλά υψηλόβαθμα στελέχη και χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευελπιστούν ότι το Βερολίνο θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία, προκειμένου να χαράξει μια σαφή και ενωτική γραμμή της Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα.
Η Μπέμποκ επισημαίνεται ότι είναι υπέρ μιας πιο σκληρής και επιθετικής πολιτικής απέναντι στην Κίνα σε σχέση με τον καγκελάριο και πολιτικό της προιστάμενο, Όλαφ Σολτς, και καταστρώνει πολιτική για την Κίνα με στόχο τη μείωση της οικονομικής εξάρτησης της Γερμανίας από το Πεκίνο.
Κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο, η Μπέρμποκ θα υπογραμμίσει «την κοινή ευρωπαϊκή πεποίθηση» ότι μια μονομερής αλλαγή στο status quo στα στενά της Ταιβάν και μια στρατιωτική κλιμάκωση θα ήταν απαράδεκτες.
Ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, Γιούργκεν Τρίτιν, από την άλλη, συνέστησε περισσότερη ψυχραιμία κατά την αντιμετώπιση των δηλώσεων Μακρόν. «Ο Μακρόν είπε μια απλή αλήθεια: η Ευρώπη πρέπει να βρει μια στρατηγική σε περίπτωση που μετά το 2024 στις ΗΠΑ, μια κυβέρνηση Τραμπ μαζί με ένα αντιευρωπαϊκό συνέδριο προσπαθήσει να χωρίσει τον κόσμο στα δύο».
Η υπουργός Εξωτερικών θα είναι επίσης απασχολημένη με τον πόλεμο της Ουκρανίας στο ταξίδι της. Ένα «το συντομότερο δυνατό, διαρκές και δίκαιο» τέλος του πολέμου είναι «υψηλά στην ατζέντα μου στο Πεκίνο», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα, αναμένεται να υποστηρίξει η Γερμανίδα πολιτικός, φέρει «ειδική ευθύνη για την παγκόσμια ειρήνη».
«Ο ρόλος που παίζει η Κίνα στην επιρροή της Ρωσίας θα έχει επιπτώσεις για ολόκληρη την Ευρώπη και τη σχέση μας με την Κίνα», ανέφερε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.
Πολλοί αναλυτές έκαναν μια αντίθεση μεταξύ των δηλώσεων του Μακρόν και εκείνων της φον ντερ Λάιεν που θεωρήθηκαν ευρέως ως πιο επικριτικές προς το Πεκίνο. Η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο αυστηρή, διπλωματικά και οικονομικά, απέναντι στο κινεζικό καθεστώς. «Περισσότερη φον ντερ Λάιεν παρά Μακρόν θα πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή της», δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής, ειδικευμένος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιόχαν Γουαντέφουλ.