Τρας: Στο πλευρό της Ταιβάν και των ΗΠΑ
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Την ανεπιφύλακτη θέση της στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών και του νησιού της Ταιβάν διατυπώνει η πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Λιζ Τρας, η οποία τηρεί κάθε απόσταση από την μακρονική άποψη περί στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ.
Η Δύση «θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ταιβάν έχει την υποστήριξη που χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της», τόνισε χαρακτηριστικά η πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στην περίφημη δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation.
«Πολλοί στον δυτικό κόσμο έχουν κατευνάσει και έχουν συμβιβάσει τα ολοκληρωτικά καθεστώτα», συμπλήρωσε η Λις Τρας, αναφερόμενη προφανώς στις πρόσφατες δηλώσεις του Μακρόν. Η πρώην πρωθυπουργός έβαλε άμεσο στόχο τον Εμμανουέλ Μακρόν για την προσπάθειά του να χτίσει γέφυρες με την Κίνα και τη στάση του απέναντι στην Ταϊβάν.
Υπενθυμίζεται πως, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησε και αντάλλαξε απόψεις επί περίπου έξι ώρες με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
Το ταξίδι, υποστήριξε, είχε δώσει μια αίσθηση «ηθικής ισοδυναμίας» μεταξύ των ΗΠΑ και της ασιατικής δύναμης παρά την «ολοκληρωτική» κυβέρνησή τους.
Τις δηλώσεις του ακολούθησαν συνεντεύξεις, στις οποίες ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην πίεση για να γίνει «οπαδός της Αμερικής» και διπλασίασε την έκκλησή του για «στρατηγική αυτονομία» για το μπλοκ., λέγοντας: «Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι… είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταιβάν; Όχι. Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να πάρουμε το σύνθημά μας από την ατζέντα των ΗΠΑ και την υπερβολική αντίδραση της Κίνας».
Μιλώντας απόψε στην Ουάσιγκτον, η Τρας συμπλήρωσε ότι ήταν δημοφιλές στους «αριστερούς κύκλους» τη δεκαετία του 1980 να λένε ότι «δεν υπήρχε πραγματικά μεγάλη διαφορά μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ» και έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της περιόδου εκείνης και της επίσκεψης Μακρόν.
Η Τρας συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «η Κίνα είναι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, το οποίο διοικείται από κάποιον του οποίου ο ρητός στόχος είναι να επιβάλει τον τρόπο σκέψης του στον κόσμο και να υπονομεύσει την ελευθερία και τη δημοκρατία, κάτι που έχουν ήδη κάνει στο Χονγκ Κονγκ και τώρα επιδιώκουν να κάνουν στην Ταιβάν.
«Τώρα, δεν λέω ότι όλα όσα έχει κάνει η Αμερική στην ιστορία είναι τέλεια. Καμία χώρα δεν είναι τέλεια. Αλλά αυτή είναι μια ελεύθερη δημοκρατία. Αυτή είναι μια ελεύθερη δημοκρατία που μοιράζεται τις αξίες μας. Η Γαλλία είναι επίσης δημοκρατία, αυτό είναι πολύ, πολύ, πολύ πιο σημαντικό».
Η Τρας προέτρεψε τους δυτικούς ηγέτες να είναι «πολύ πιο δύσπιστοι σχετικά με το τι λέγεται από την Κίνα και τις υποσχέσεις τους» και είπε ότι «δεν συμφωνεί καθόλου με την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Μακρόν. Νομίζω ότι ήταν λάθος».
Το ταξίδι, υποστήριξε, έδειξε «ένα χάσμα στη Δύση που δεν υπάρχει».
Και η Τρας, που είχε μια τεταμένη σχέση με τον Μακρόν κατά τη σύντομη θητεία της στην εξουσία πέρυσι, είπε ότι ήταν «λάθος για τον Πρόεδρο Μακρόν να υποδηλώνει ότι η Ταιβάν είναι απλώς κάτι που δεν ενδιαφέρει άμεσα την Ευρώπη».
«Δεν συμφωνώ με αυτό. Έχει άμεσο ενδιαφέρον για την Ευρώπη. Και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι η Ταιβάν έχει την υποστήριξη που χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της», συμπέρανε η πρώην πρωθυπουργός.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας