Διεθνή

Die Zeit: Η Κίνα, η Cosco και ο τερματικός σταθμός στο Αμβούργο

Die Zeit: Η Κίνα, η Cosco και ο τερματικός σταθμός στο Αμβούργο

Πηγή Φωτογραφίας: newmoney.gr

Το αμφιλεγόμενο μερίδιο της Cosco στον τερματικό σταθμό Tollerort είναι και πάλι υπό αμφισβήτηση. Η κυβέρνηση της Κίνας φοβάται ότι θα υπάρξει πολιτικοποίηση της συναλλαγής.

Το αμφιλεγόμενο μερίδιο της Cosco στον τερματικό σταθμό Tollerort είναι και πάλι υπό αμφισβήτηση. Η κυβέρνηση της Κίνας φοβάται ότι θα υπάρξει πολιτικοποίηση της συναλλαγής.

Η κυβέρνηση της Κίνας επέκρινε τη συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με τη συμμετοχή της κρατικής της εταιρείας Cosco σε τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου. «Ελπίζουμε ότι η γερμανική πλευρά θα απέχει από την πολιτικοποίηση της εμπορικής συνεργασίας και την ιδεολογία ή την ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin στο Πεκίνο. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η δημιουργία εμποδίων για μια τέτοια συνεργασία.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εισόδου είναι πολύ ξεκάθαρα για τη γερμανική πλευρά, είπε ο εκπρόσωπος. Η Κίνα ελπίζει ότι θα υπάρξει μια «αντικειμενική, ορθολογική άποψη της πρακτικής συνεργασίας μας». Η γερμανική πλευρά θα πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκαιο και «χωρίς διακρίσεις» επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες.

Η αμφιλεγόμενη είσοδος της Cosco στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων είναι και πάλι υπό αμφισβήτηση έξι μήνες μετά τη θεμελιώδη απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο λόγος είναι ότι το τερματικό Tollerort έχει πλέον ταξινομηθεί ως υποδομή ζωτικής σημασίας.  Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) δήλωσε την Τετάρτη στο Βερολίνο ότι αφού οι συνθήκες άλλαξαν, το υπουργείο εξετάζει τώρα τις επιπτώσεις στην κατάσταση.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών (BSI), οργανισμοί ή ιδρύματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την «πολιτειακή κοινότητα» θεωρούνται υποδομές ζωτικής σημασίας. Σε περίπτωση αστοχίας ή απομείωσης, «θα προκύψουν αειφόρα συμφόρηση στον εφοδιασμό, σημαντικές διαταραχές στη δημόσια ασφάλεια ή άλλες δραματικές συνέπειες». Οι υποστηρικτές της εισόδου της Cosco στο Αμβούργο έχουν μέχρι στιγμής επικαλεστεί ως κεντρικό επιχείρημα ότι ο τερματικός σταθμός δεν θεωρείται υποδομή ζωτικής σημασίας.

Το επίμαχο ζήτημα επισκιάζει επίσης και την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην Κίνα. Η οικολόγος πολιτικός έφτασε αυτή την Πέμπτη για τον πρώτο σταθμό της επίσκεψής της στην Κίνα. Ουκρανία και τερματικός σταθμός στο Αμβούργο βρίσκονται στην κορυφή της θεματολογίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments