Ευρωπαϊκή ανησυχία για το προεκλογικό αγώνα στην Τουρκία
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Σύμφωνα με διεθνείς εκλογικούς παρατηρητές, οι εκλογές της 14ης Μαΐου θα διεξαχθούν σε μια δύσκολη περίοδο. Έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ο Γερμανός Σβάμπε, επικεφαλής αποστολής παρατηρητών, δηλώνει ότι το επίπεδο της δημοκρατίας στην προεκλογική Τουρκία αποτυπώνει μια «μεγάλη ανησυχία».
Πράγματι, διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία θα διεξαχθούν σε «δύσκολο εκλογικό περιβάλλον».
«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε αυτές τις εκλογές και στην κατάσταση στην Τουρκία», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο Φρανκ Σβάμπε, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (=PACE: Parliamentary Assembly of the Council of Europe) .
Στην εκτίμησή του, ένα μήνα πριν από τις εκλογές, ο Γερμανός βουλευτής εκτιμά πως τα μέλη της Συνέλευσης ανησυχούν ιδιαίτερα για το επίπεδο της δημοκρατίας, της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της ελευθερίας έκφρασης, καθώς επίσης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι.
Ωστόσο, παρά τις αρνητικότητες, ο Σβάμπε τόνισε ότι «η τουρκική δημοκρατία εξακολουθεί να είναι εκπληκτικά ανθεκτική» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια ενεργή κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία που ξέρει πώς να παρατηρεί εκλογές».
«Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η επιλογή του λαού στην κάλπη την ημέρα των εκλογών θα αντικατοπτριστεί στο αποτέλεσμα», είπε ο Ευρωπαίος βουλευτής,
Υπενθυμίζεται ότι, στις εκλογές, θα προσέλθουν στις κάλπες περίπου 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι και ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τον σημερινό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 22 συνεχόμενα έτη.
Οι εκλογές διεξάγονται στη σκιά των καταστροφικών σεισμών που σημειώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με μέλος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), περίπου 100 χιλιάδες σεισμόπληκτοι έχουν εγγραφεί για νέο τόπο διαμονής μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, 3,700.000 Τούρκοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή της κατοικίας τους.
Οι παρατηρητές των εκλογών δήλωσαν επίσης ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανησυχούν σοβαρά ότι η εκλογική διαδικασία δεν θα πραγματοποιηθεί υπό δίκαιες συνθήκες, ιδίως λόγω των πόρων που παρέχονται και της φιλοκυβερνητικής κάλυψης των δημοσίων μέσων ενημέρωσης.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία βρίσκονται άμεσα ή έμμεσα υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας