Διεθνή

Λευκός Οίκος προς Ανώτατο Δικαστήριο: Διασφαλίστε την πρόσβαση στο χάπι της άμβλωσης

Λευκός Οίκος προς Ανώτατο Δικαστήριο: Διασφαλίστε την πρόσβαση στο χάπι της άμβλωσης
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει στη νομική διαμάχη γύρω από το χάπι της άμβλωσης μιφεπριστόνη, αφού ομοσπονδιακό εφετείο επέτρεψε στο φάρμακο να παραμείνει στην αγορά, αλλά επέβαλε περιορισμούς στη χρήση του

Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «διαφωνεί έντονα» με την απόφαση του 5ου Εφετείου των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «θα ζητήσει επείγουσα βοήθεια από το Ανώτατο Δικαστήριο για να υπερασπιστεί την επιστημονική κρίση του FDA και να προστατεύσει την πρόσβαση των Αμερικανών στην ασφαλή και αποτελεσματική αναπαραγωγική φροντίδα».

Το εφετείο στα τέλη της Τετάρτης μπλόκαρε την απόφαση του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ Μάθιου Κάκσμαρικ που ανέστειλε την έγκριση της μιφεπριστόνης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Το δικαστήριο δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακές παραγραφές φαίνεται να εμποδίζουν τις ομάδες κατά των αμβλώσεων που άσκησαν την αγωγή να αμφισβητήσουν την προ δύο και πλέον δεκαετιών έγκριση του φαρμάκου από τον οργανισμό.

Ωστόσο, το δικαστήριο αναίρεσε προσωρινά σημαντικές αλλαγές που εφάρμοσε ο FDA με την πάροδο των ετών για να καταστήσει τη χρήση και την προμήθεια της μιφεπριστόνης ευκολότερη. Η απόφαση απαγορεύει την ταχυδρομική παράδοση του χαπιού της άμβλωσης. Οι ασθενείς θα πρέπει πλέον να προμηθεύονται το συνταγογραφούμενο φάρμακο από γιατρό και θα πρέπει να υποβάλλονται σε διάφορες εξετάσεις αυτοπροσώπως, ενώ λαμβάνουν το φάρμακο.

Το δικαστήριο άλλαξε το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο η μιφεπριστόνη μπορεί να χορηγηθεί έως και 49 ημέρες μετά την έναρξη της εγκυμοσύνης, από 70 ημέρες που ίσχυε προηγουμένως.

Η μιφεπριστόνη, η οποία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα άλλο φάρμακο, τη μισοπροστόλη, είναι η πιο κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διακοπή της εγκυμοσύνης στις ΗΠΑ.

Η έκβαση της δικαστικής διαμάχης για το χάπι θα μπορούσε να μεταβάλει την πρόσβαση στην άμβλωση ακόμη και στις πολιτείες όπου αυτή παραμένει νόμιμη μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο πέρυσι. Η έδρα έχει συντηρητική πλειοψηφία 6-3, συμπεριλαμβανομένων τριών δικαστών που διορίστηκαν από τον Τραμπ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments