Κόσμος

Μπέρμποκ: Διαφωνίες για πόλεμο και ανθρώπινα δικαιώματα

Μπέρμποκ: Διαφωνίες για πόλεμο και ανθρώπινα δικαιώματα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σοβαρές διαφωνίες ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα καταγράφονται ανάμεσα στην Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και τους Κινέζους αξιωματούχους.

Σοβαρές διαφωνίες ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα καταγράφονται ανάμεσα στην Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και τους Κινέζους αξιωματούχους.

«Οφείλω να πω ανοιχτά ότι διερωτώμαι γιατί η κινεζική θέση δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής αίτημα στην επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο», τόνισε η Α. Μπέρμποκ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κίνα, προειδοποίησε επίσης σήμερα κατά του «καταστροφικού σεναρίου» που θα συνιστούσε για «ολόκληρο τον κόσμο» μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταιβάν.

«Μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταιβάν, από το οποίο διέρχεται καθημερινά το 50% του παγκόσμιου εμπορίου, θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε και προειδοποίησε την Κίνα κατά μιας χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Ταιβάν.

«Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», πρόσθεσε η Μπέρμποκ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο και σημείωσε ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν με μεγάλη ανησυχία. «Μια μονομερής, βίαιη αλλαγή του στάτους κβο θα ήταν κάτι το μη αποδεκτό για μας τους Ευρωπαίους», συμπλήρωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, η Αναλένα Μπέρμποκ στάθηκε κριτικά έναντι της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ιδιαίτερα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε επίσης «τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα».

«Εξήγησα στον ομόλογό μου κατά τις διμερείς συνομιλίες που είχαμε ότι ανησυχούμε βλέποντας ότι το πεδίο δράσης της κοινωνίας των πολιτών στην Κίνα συνεχίζει να μειώνεται και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζονται», σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, επικαλούμενη κυρίως την κατάσταση της κοινότητας των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ.

Η αντίδραση ήταν άμεση και ευθεία: «Αυτό που χρειάζεται λιγότερο η Κίνα είναι ένας δάσκαλος από την Δύση», αντέτεινε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Κιν Γκανγκ.

Κάθε κράτος έχει τις δικές του συνθήκες και πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο. Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, «δεν υπάρχουν ενιαία πρότυπα στον κόσμο».

Η Μπέρμποκ απάντησε στον Κιν Γκανγκ ότι υπάρχουν «κοινά πρότυπα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο – και του υπενθύμισε τον Χάρτη του ΟΗΕ και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Περιέχει «καθολικά» ανθρώπινα δικαιώματα στα οποία δεσμεύονται όλα τα μέλη του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας απάντησε στους ισχυρισμούς για δίωξη, ειδικά των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, ότι δεν αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά την καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού και του αποσχιστισμού. Τώρα η κατάσταση στη Σιντζιάνγκ είναι «σταθερή». Ο λαός έζησε μια «πολύ ευτυχισμένη ζωή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments