Διεθνή

Νίκη Ντε Σάντις και των πολέμιων της άμβλωσης στη Φλόριντα

Νίκη Ντε Σάντις και των πολέμιων της άμβλωσης στη Φλόριντα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, υπέγραψε τον αμφιλεγόμενο πολιτειακό νόμο

Προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, υπέγραψε τον αμφιλεγόμενο πολιτειακό νόμο που απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

«Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε τη ζωή και την οικογένεια στην πολιτεία της Φλόριντα», δήλωσε ο ΝτεΣάντις κατόπιν της υπογραφής του νόμου, τον οποίο ο ίδιος στήριξε και το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς πολιτειακό Κογκρέσο της Φλόριντα υιοθέτησε με 70 ψήφους υπέρ έναντι 40.

Πρόκειται για σημαντική νίκη των πολέμιων της άμβλωσης και πολιτική νίκη-κλειδί για τον ίδιο τον κυβερνήτη της Φλόριντα, ο οποίος ενώ ξεκίνησε δυναμικά υπολείπεται πλέον κατά πολύ του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα.

Ο νόμος που υιοθετήθηκε θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην πρόσβαση στην άμβλωση σε ολόκληρο τον αμερικανικό Νότο, υπό το φως της απόφασης που έλαβε πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών να ανατρέψει την ιστορική νομοθεσία «Roe v Wade», ακυρώνοντας τη συνταγματική προστασία της άμβλωσης στο σύνολο των ΗΠΑ και μεταθέτοντας στις πολιτείες την ευθύνη να νομοθετήσουν για το ζήτημα.

Η Αλαμπάμα, η Λουιζιάνα και το Μισισίπι έχουν απαγορεύσει την άμβλωση σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, ενώ η Τζόρτζια απαγορεύει τη διαδικασία μετά την ανίχνευση καρδιακής λειτουργίας, που είναι περίπου έξι εβδομάδες. Έως σήμερα η Φλόριντα απαγόρευε τις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Δημοκρατικοί και οργανώσεις προάσπισης του δικαιώματος στην άμβλωση έχουν επικρίνει την εισαγωγή του νέου νόμου στη Φλόριντα ως ακραία, καθώς πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι είναι έγκυες παρά μόνο μετά από έξι εβδομάδες. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ στηλιτεύει σε ανακοίνωσή της το νόμο ως «ακραίο και επικίνδυνο».

Ο νόμος περιλαμβάνει ελάχιστες εξαιρέσεις, μεταξύ των οποίων όταν κινδυνεύει η ζωή της εγκυμονούσας. Οι αμβλώσεις σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας θα επιτρέπονται μέχρι τη 15η εβδομάδα της κύησης, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί αναφορά στις Αρχές. Ο ΝτεΣάντις χαρακτήρισε «λογικές» τις διατάξεις για τον βιασμό και την αιμομιξία.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων υποστηρίζεται από τη βάση των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, ωστόσο η «θύελλα» που πυροδότησε το 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ωθήσει πολλούς άλλους ψηφοφόρους να στραφούν στους Δημοκρατικούς. Οι Ρεπουμπλικανοί τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υποστεί ήττες σε πολιτειακές εκλογές, στις οποίες κυριάρχησε το ζήτημα των αμβλώσεων, όπως στο Μίσιγκαν και το Ουϊσκόνσιν.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει την ίδια στιγμή προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να διαφυλάξει την πρόσβαση στη φαρμακευτική διακοπή της κύησης μετά την απόφαση υπερσυντηρητικού δικαστή του Τέξας, ο οποίος ανέστειλε σε ομοσπονδιακό επίπεδο την άδεια χρήσης του πλέον διαδεδομένου φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Το τριμελές ομοσπονδιακό Εφετείο της Νέας Ορλεάνης «αντέκρουσε» αναστέλλοντας την εφαρμογή της απόφασης, διατηρώντας ωστόσο κάποιους από τους περιορισμούς, με αποτέλεσμα το καίριο ζήτημα να οδηγείται πλέον ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments