Διεθνή

Ο Τραμπ και άλλοι υποψήφιοι για το 2024 ζητούν την «ευλογία» της NRA

Υποψήφιοι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ, κατεβαίνουν στην Ινδιανάπολη για το ετήσιο συνέδριο της NRA την Παρασκευή

Υποψήφιοι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ, κατεβαίνουν στην Ινδιανάπολη για το ετήσιο συνέδριο της NRA την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη πολιτική ισχύ του λόμπι των όπλων, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ παρασύρονται από το τελευταίο κύμα μαζικών πυροβολισμών.

Το συνέδριο της National Rifle Association, της κορυφαίας ομάδας υπεράσπισης των δικαιωμάτων σε σχέση με τα όπλα της χώρας, πραγματοποιείται σε μια κομβική στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών. Ορισμένοι υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του πλησιέστερου αντιπάλου του Τραμπ, του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, σκέφτονται εάν και πότε θα μπουν στην κούρσα του 2024 για να αμφισβητήσουν τον πρώην πρόεδρο.

Ο Τραμπ, τον οποίο η NRA υποστήριξε με ενθουσιασμό το 2016 πριν καν ανακηρυχθεί επίσημα υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, θα απευθυνθεί αυτοπροσώπως στους λάτρεις των όπλων την Παρασκευή.

Ο πρώην αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς, που θεωρείται άλλος ένας υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, θα μιλήσει επίσης την Παρασκευή. Ο Ντε Σάντης και άλλοι υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο, θα μιλήσουν μέσω βίντεο.

Η παρέλαση των κορυφαίων πολιτικών δείχνει ότι η εκδήλωση της NRA παραμένει μια ιεροτελεστία για τους Ρεπουμπλικανούς, παρά το γεγονός ότι η ίδια η ομάδα διχάζεται από κατηγορίες για διαφθορά, νομικά προβλήματα και αναφορές των μέσων ενημέρωσης για μείωση των μελών.

Ενώ ήταν στην εξουσία ο Τραμπ υποστήριζε σε γενικές γραμμές τα δικαιώματα των όπλων, αλλά εξόργισε ορισμένους ακτιβιστές το 2018, απαγορεύοντας τα προσαρτήματα όπλων υψηλής ισχύος που χρησιμοποιήθηκαν σε πυροβολισμούς στο Λας Βέγκας το 2017 κατά τους οποίους σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Ο ιστότοπος της εκστρατείας του Τραμπ αναφέρει ότι «θα υπερασπίζεται πάντα το δικαίωμά σας στη Δεύτερη Τροπολογία να κρατάτε και να φέρετε όπλα», αλλά δεν παρέχει λεπτομερείς προτάσεις πολιτικής.

Ακόμα κι αν η NRA όντως εγκρίνει τον Τραμπ, η ομάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια μεγάλη αγωγή στη Νέα Υόρκη και τα μειωμένα έσοδα σύμφωνα με ορισμένες αναφορές , είναι απίθανο να παράσχει την ίδια οικονομική υποστήριξη όπως σε προηγούμενες εκλογές.

Οι δαπάνες έχουν ήδη μειωθεί: η NRA δαπάνησε περίπου 54,4 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016, συμπεριλαμβανομένων 31,2 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκστρατεία του Τραμπ, αλλά μειώθηκαν στα 29,1 εκατομμύρια δολάρια στον κύκλο του 2020, σύμφωνα με το OpenSecrets, έναν μη κομματικό ερευνητικό οργανισμό. που παρακολουθεί τα δολάρια υπεράσπισης των ΗΠΑ.

Αύξηση των μαζικών πυροβολισμών

Το λόμπι για τα δικαιώματα των όπλων έχει δεχθεί επίσης πίεση από τους τουλάχιστον 149 μαζικούς πυροβολισμούς σε όλη τη χώρα από την αρχή του έτους.

Μόλις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δύο μαζικοί πυροβολισμοί σκότωσαν 11 άτομα, πρώτα σε ένα σχολείο στο Νάσβιλ και στη συνέχεια σε μια τράπεζα στο Λούισβιλ. Και στις δύο περιπτώσεις, οι σκοπευτές αγόρασαν τα όπλα τους νόμιμα .

Ο  ΝτεΣάντις, ο οποίος αναμένεται να δηλώσει την υποψηφιότητά του τους επόμενους μήνες, πιθανότατα θα εκθειάσει έναν πρόσφατο νόμο της Φλόριντα που επιτρέπει στους κατοίκους να φέρουν πυροβόλο όπλο χωρίς άδεια.

Για ορισμένα ένθερμα μέλη της NRA, ωστόσο, ούτε ο Τραμπ ούτε ο ΝτεΣάντις είναι αρκετά αφοσιωμένοι στον σκοπό.

Ο Άλαν Ράις, εκπαιδευτής πυροβόλων όπλων στο Νιου Χάμσαϊρ και μέλος της NRA που θα συμμετάσχει στο συνέδριο, ψήφισε υπέρ του Τραμπ το 2016 αλλά όχι το 2020, και κατηγορεί τους πολιτικούς ότι απλώς μιλούν για τα δικαιώματα των όπλων.”.

Ελπίζει ότι ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ, Κρις Σουνούνου – ο οποίος επίσης απευθύνεται στην NRA την Παρασκευή – θα είναι υποψήφιος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο