ΔΝΤ: Ανεπαρκής η παγκόσμια ανάπτυξη
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Τρίτη ότι μια ενδεχόμενη έξαρση της αναταραχής του τραπεζικού συστήματος, που έπνιξε τον δανεισμό και πυροδότησε με βιασύνη ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 1%, οδηγώντας πολλές εθνικές οικονομίες του δυτικού κόσμου σε ύφεση και ασκώντας σημαντική πίεση στις αναδυόμενες αγορές οικονομίες.
Πιο ειδικά, μετά την ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19 και την υποχώρηση από τον υψηλό πληθωρισμό και τις επιδράσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δύο βασικά καθήκοντα βραχυπρόθεσμα. Πρόκειται για την καταπολέμηση του επίμονου πληθωρισμού και την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του Ταμείου διευκρίνισε ότι και τα δύο αυτά καθήκοντα έχουν γίνει πιο περίπλοκα λόγω των τραπεζικών πιέσεων από τις πτωχεύσεις δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και την αναγκαστική πώληση της παγκόσμιας πιστωτικής τράπεζας Credit Suisse.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ – Ολιβιέ Γκουρίνχας, δήλωσε την Τρίτη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να σταματήσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η Γκεοργκίεβα είπε ότι η επαγρύπνηση για τους αναδυόμενους κινδύνους «είναι απολύτως υψίστης σημασίας».
«Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όταν εμφανιστούν, σε στενή συνεργασία με ρυθμιστικές αρχές και εποπτικές αρχές», ανέφερε η γενική διευθύντρια του θεσμού, η οποία πρόσθεσε ότι «το κλειδί είναι η παρακολούθηση των κινδύνων που είναι πιθανόν να κρύβονται στη σκιά, σε τράπεζες και σε μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή σε τομείς, όπως είναι τα εμπορικά ακίνητα».
Το ΔΝΤ έχει προβεί στη χαμηλότερη πενταετή πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη από τότε που άρχισε να εκδίδει τέτοιες προβλέψεις το 1990, με την πρόβλεψη ανάπτυξης να είναι 2,8% το 2023 και στη συνέχεια, να κυμαίνονται σε περίπου 3% έως το 2028. Η Γκεοργκίεβα είπε ότι αυτό οφείλεται στην υστέρηση της παραγωγικότητας και στην δυνατότητα κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας.
Εντούτοις, «οι προβλέψεις δεν είναι φρικτές. Δεν είμαστε σε ύφεση», είπε. «Δεν βρισκόμαστε σε καλή θέση, βλέπουμε τους κινδύνους να αυξάνονται, αλλά, τα τελευταία χρόνια, έχουμε ένα ιστορικό αξιοσημείωτης ανθεκτικότητας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας