Πολιτική

Ο «πολιτικός» Τζανερίκος και ο «δικαστικός» ΣΥΡΙΖΑ

Ο «πολιτικός» Τζανερίκος και ο «δικαστικός» ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: zarpanews

Η πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση, έχει πλέον υπερψηφισθεί από την πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος, προς απογοήτευση του Σύριζα,

Η πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση, έχει πλέον υπερψηφισθεί από την πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος, προς απογοήτευση του Σύριζα, ο οποίος έπραξε ό,τι μπορούσε για να πείσει για την ουσιαστική συμπόρευσή του με το Κόμμα Κασιδιάρη μέσω ενός δικαστικού που ανέπτυσσε μια ολοένα και πιο «πολιτική» δράση.

Την υποθετική αυτή πρόταση επιβεβαιώνει, σε έναν πρώτο χρόνο, η οργίλη παρέμβαση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Χρήστου Τζανερίκου, όπως αυτή εκδηλώθηκε πριν από δέκα περίπου ημέρες. Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, σε μια κίνηση με κατεξοχήν «πολιτικό» περιεχόμενο, αντιτίθεται σφόδρα και μετωπικά στην ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση εναντίον του ακροδεξιού κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη.

Κατά τον κ. Χ. Τζανερίκο, επρόκειτο, πιο συγκεκριμένα, για μια προσπάθεια ευθείας παρέμβαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην λειτουργία του Αρείου Πάγου. Η απάντηση ήρθε, βέβαια, από τον αρμόδιο υπουργό κ. Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Εσωτερικών αποκατέστησε την προφανέστατα διασαλευθείσα συνταγματική τάξη, απαντώντας το θεσμικά αυτονόητο, σύμφωνα με το οποίο η νομοθέτηση σε σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα δυτικού τύπου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των αρμοδιοτήτων της Βουλής. Ακολουθεί ομοβροντία συνταγματολόγων και δημοσιολόγων, οι οποίοι υπενθυμίζουν στον «πολιτικό» κ. Τζανερίκο πως πρωταρχική υποχρέωση της δικαστικής λειτουργίας είναι η απονομή δικαιοσύνης και πως βασική μέριμνα του Κοινοβουλίου είναι η δημοκρατική νομοθέτηση.

Η σιωπή του Σύριζα είναι εκκωφαντική. Η αριστερά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, του στρατηγικού στόχου του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, ποιεί την νήσσαν, τηρεί στάση απόλυτης σιωπής απέναντι στην χονδροειδή αντιδημοκρατική απρέπεια του κ. Τζανερίκου, τον οποίο θα υποστηρίξει μαχητικά σε επόμενο επεισόδιο αυτού του κακόγουστου σήριαλ.

Ο δικαστικός εκδηλώνει και πάλι «πολιτικές» ανησυχίες, όταν επιχειρεί να υπηρετήσει τα στενότερα συμφέροντά του. Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ήθελε να προαχθεί σε εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου και επρόκειτο για μια φιλοδοξία που πλαισιωνόταν από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα (βλ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «Κυβερνητικές πηγές για Χ. Τζανερίκο», Liberal, 12/4/2023). Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου φέρεται ότι επιθυμεί να προσεγγίσει πολιτικά πρόσωπα, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα επαγγελματικά του σχέδια.

Η αρνητική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου έναντι των φιλόδοξων σχεδιασμών του κ. Τανερίκου διατυπώνεται με σαφήνεια. «Δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση και δεν θα μπορούσε να υπάρξει γιατί εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας, εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές», δηλώνει ο  Γιάννης Οικονόμου.

Η κορύφωση αυτής της συγχύσεως ρόλων, που υφίστανται όλο αυτό το διάστημα οι Τζανερίκος – Σύριζα, εκδηλώνεται με την καταγγελία περί μυστικής συνάντησης του κ. Τζανερίκου με τον υπουργό κ. Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο δικαστής γίνεται ξανά «πολιτικός» και, συμπτωματικά, ο Σύριζα και τα δύο φύλλα «Αυγή» και «Documento» συμπεριφέρονται περισσότερο «δικαστικά».

Στην ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του Σύριζα βρίσκει και πάλι την απωλεσθείσα φωνή του. Διαβάζουμε τα μαχητικά «αντιδεξιά»: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσειΠοιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί; Σε κάθε περίπτωση με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιά».

Στην ίδια γραμμή, η «Αυγή» (10/4/2023) αναφέρει: «Ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον παραιτηθέντα Α΄ αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Χρήστο Τζανερρίκο, πριν από λίγες ημέρες, συνάντηση που κρατήθηκε μυστική. Το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα από το Documentonews και μόνον τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε την εν κρυπτώ συνάντηση, όταν, δηλαδή, δέχθηκε σχετική ερώτηση στο press room».

Η απάντηση του κ. Γεραπετρίτη είναι σαφής, αφού υποστηρίζει ξεκάθαρα πως δεν υπήρξε καμία μυστική συνάντηση. «Όλα αυτά είναι στο φαντασιακό της αντιπολίτευσης. Όλα έγιναν με απολύτως θεσμικό τρόπο. Υπήρξε μία και μόνη επίσημη και τυπική συνάντηση στο γραφείο μου στο υπουργείο και όχι στο καφενείο της Βουλής», τονίζει ο υπουργός.

Και ως προς την ουσία της καταγγελίας, αναφέρεται ότι «ουδέποτε ετέθη θέμα ουσιαστικής κρίσης και ουδέποτε ετέθη θέμα ανταλλάγματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν γνωρίζω πώς ή ίδια γνωρίζει το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης»

Τελικά, ο κ. Τζανερίκος δεν προάγεται – βέβαια – σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ούτε ο Σύριζα υπερψηφίζει το πρόσθετο νομοθετικό μπλόκο εναντίον του νεοφασιστικού κόμματος Κασιδιάρη.

Άλλωστε, όλη αυτή η προσπάθεια μετάθεσης του κέντρου του ζητήματος από το νομοθετικό μπλόκο σε προσωπικά σχέδια και επαγγελματικούς σχεδιασμούς δείχνει ότι ο Σύριζα δεν επιθυμεί την δημιουργία κοινού αντιφασιστικού μετώπου των δημοκρατικών δυνάμεων, ότι η Κουμουνδούρο συσκοτίζει τους όρους του προβλήματος και «κρύβεται» πίσω από τα παίγνια ενός δικαστικού λειτουργού. Ο Σύριζα χρησιμοποιεί τον δικαστικό, ο δικαστικός χρησιμοποιεί τον Σύριζα και οι δύο μαζί υπηρετούν – πλήρως – τους σχεδιασμούς του κόμματος Κασιδιάρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments