Η κοινοβουλευτική συζήτηση και ο έλεγχος του Συνταγματικού Συμβουλίου τροποποίησαν ελαφρά το αρχικό κυβερνητικό νομοσχέδιο. Είναι το νομοσχέδιο, που παρ’ ολίγον να στοιχίσει τον πρόωρο τερματισμό της κυβερνητικής θητείας της Ελιζαμπέθ Μπορν και που τροφοδότησε τις θεαματικές κοινωνικές αναταραχές.
Το Συνταγματικό Συμβούλιο άρει τα τελευταία εμπόδια στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, επικυρώνοντας τα περισσότερα μέτρα του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θέτει τέλος στη νομοθετική πορεία του κειμένου, δεδομένου ότι η έναρξη ισχύος του βρίσκεται πλέον αποκλειστικά στους ώμους του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρέπει να δημοσιεύσει το κείμενο.
Εάν δεν έχουν αλλάξει οι βασικές γραμμές της μεταρρύθμισης, έχουν εισαχθεί τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συζητήσεων και μερικών μομφών του Συνταγματικού Συμβουλίου.
Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε από τα 62 στα 64 έτη. Πρόκειται για την εμβληματική μεταρρύθμιση Μακρόν. Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης μετατοπίζεται κατά δύο έτη για όλους τους εργαζόμενους. Αυξάνει τα έτη για την συνταξιοδότηση στο 64ο έτος της ηλικίας.
Η περίοδος συνεισφοράς αυξήθηκε σημαντικά. Η μεταρρύθμιση προβλέπει την επιτάχυνση της παράτασης της περιόδου εισφορών που προέβλεπε αρχικά ο νόμος Τουραίν του 2014. Η περίοδος εισφορών, η οποία επί του παρόντος ορίζεται σε 42 έτη, θα αυξηθεί σε 43 έτη από το 2027, αντί για το 2035. Η αύξηση αυτή θα να γίνει σταδιακά, με ρυθμό ένα επιπλέον τρίμηνο ετησίως.
Ένα μπόνους στο τέλος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας για τις μητέρες (εφάπαξ). Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν προέβλεπε συγκεκριμένο σύστημα για τις μητέρες. Αλλά η γερουσιαστική δεξιά των Ρεπουμπλικάνων, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, έχει εισαγάγει ένα ασφάλιστρο για τις μητέρες, οι οποίες θα μπορούν να κερδίζουν περισσότερες εισφορές μεταξύ 63 και 64 ετών, εάν έχουν ήδη συγκεντρώσει τις προσόδους που απαιτούνται για μια αναχώρηση σε πλήρη τιμή
Δυνατότητα για την πρόωρη συνταξιοδότηση για μόνιμη αναπηρία στα 60 έτη. Οι βουλευτές ορίζουν τα 60 ως ηλικία πρόωρης συνταξιοδότησης για μόνιμη ανικανότητα τουλάχιστον 10% μετά από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια. Η κυβέρνηση ήθελε αρχικά να το μεταφέρει στα 62 με κανονισμό.