Πολιτισμός

Έως το 2025 η εκθεσιακή αναβάθμιση της οικίας Χαλεπά στην Τήνο

Έως το 2025 η εκθεσιακή αναβάθμιση της οικίας Χαλεπά στην Τήνο
Το 2025 έχει καταστεί χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου που αφορά στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (Σχολής Μαρμαροτεχνίας), όπως και στη συντήρηση και στην εκθεσιακή αναβάθμιση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά. Το σχετικό έργο, σύνθετο και πολύπλοκο, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 13.512.786 ευρώ, και με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη και να ενισχύσει την πολιτιστική ταυτότητα της Τήνου, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Από την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε, προκύπτει ότι με την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνο, θα διατεθούν δύο κτίρια τα οποία θα καλύψουν ανάγκες των σπουδαστών της Σχολής.

Ειδικότερα, το πρώτο κτίριο (εμβ. 1577,94 τ.μ.) θα στεγάσει εργαστήρια μεγάλων μαρμάρινων όγκων, και το σύγχρονο εργαστήριο εκμαγεύσεων. Το δεύτερο (εμβ. 859,07 τ.μ.) θα φιλοξενήσει εργαστήρια γλυπτικής και αρχιτεκτονικού σχεδίου, γραφεία, τη διοίκηση και τη βιβλιοθήκη. Ενώ, τα δύο υφιστάμενα κτίρια (εμβ. 199,65 τ.μ. και 145,34 τ.μ. αντίστοιχα) διατηρούνται και μετατρέπονται σε εργαστήρια ζωγραφικής, αποθήκες και βοηθητικούς χώρους. Φορέας υλοποίησης η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ.

To εργαστήριο της Σχολής Μαρμαροτεχνίας. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Η Σύμβαση αναφέρει, επίσης, την προμήθεια εργαλείων και εξειδικευμένου εξοπλισμού και υλικών για τα νέα κτίρια και εργαστήρια του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΟΑ.

Το έργο της αποκατάστασης, συντήρησης και διαρρύθμισης ως μουσειακού χώρου της Οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά, όπως και η βελτίωση της προσβασιμότητας με την εγκατάσταση αναβατορίου ΑμεΑ, έχει ως φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος και Κυκλάδων του ΥΠΠΟΑ.

Την Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση των έργων υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος, ο Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου Λεωνίδας Χαλεπάς και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Εκπολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» Νικόλαος Χατζής, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και της Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments