Οι άγιες ημέρες του Πάσχα προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στις ομάδες να πάρουν τις ανάσες τους και να περάσουν όμορφες στιγμές με τους δικούς του ανθρώπους.
Ωστόσο υπήρξε μια περίοδος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου όπου το Πάσχα δεν τους έβρισκε στα σπίτια τους, αλλά με τη φόρμα εργασίας μέσα στα γήπεδα να παίζουν ποδόσφαιρο και να προσφέρουν γκολ και θέαμα στους φιλάθλους στο λεγόμενο «Κύπελλο Πάσχα».
Κι όχι μάλιστα με την συμμετοχή ομάδων της…σειράς (με το συμπάθιο στους «μικρομεσαίους») αλλά με την παρουσία του περίφημου ΠΟΚ. (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου) ή αλλιώς του Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και της ΑΕΚ!
Απίστευτο; Κι όμως, ελληνικό!
Η «σημαία» της επανάστασης!
Οι ομάδες συνασπίστηκαν ενάντια στην ΕΠΟ και δημιούργησαν μια άτυπη μικρή Λίγκα μέσω της οποίας εξασφάλιζαν κέρδη από τις εισπράξεις των εισιτηρίων.
Πρωτεργάτες της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, υπήρξαν ο Θανάσης Μέρμηγκας από τον Ολυμπιακό, ο Απόστολος Νικολαΐδης από τον Παναθηναϊκό και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας από την ΑΕΚ.
Σημειωτέων πως η ΕΠΟ τιμώρησε αρχικά με τετράμηνο αποκλεισμό τις ομάδες και κατόπιν προχώρησε σε δραστικότερα μέτρα διαγράφοντάς τες από τα μητρώα της Ομοσπονδίας.
Εκείνο που ασφαλώς η ΕΠΟ δεν περίμενε ήταν πως οι αποκλεισμένες ομάδες θα καταφέρνουν να συγκεντρώνουν το διπλάσιο και τριπλάσιο κόσμο από τις υπόλοιπες ομάδες των τουρνουά της ελληνικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Προϊόντος του χρόνου στο Κύπελλο Πάσχα χτύπησαν…κάρτα άλλες δύο αθηναϊκές ομάδες (Απόλλων Σμύρνης, Αθηναϊκός) ο Άρης και ο Εθνικός.
Συγχρόνως στη διοργάνωση συμμετείχαν και ξένες ομάδες και «μεγάλα» κλαμπ εκείνης της περιόδου από γειτονικές χώρες κι όχι μόνο.
«Έλληνες! Παρακολουθήσατε τους αγώνας εις τους οποίους κρίνεται το ελληνικόν ποδόσφαιρον…», έγραφε χαρακτηριστικά η πρώτη αφίσα της νέας διοργάνωσης, που έφερε την υπογραφή του ΠΟΚ.
Η πρώτη διοργάνωση και οι τροπαιούχοι
Το πρώτο «Κύπελλο Πάσχα» πραγματοποιήθηκε το 1927.
Από το εξωτερικό κλήθηκε η Μπεογκράτσκι από τη Γιουγκοσλαβία και μια μεικτή Ρουμανίας αποτελούμενη από παίκτες των Σπάρτα και Βένους Βουκουρεστίου.
Την πρώτη διοργάνωση κατέκτησε ο Ολυμπιακός και τα παιχνίδια πραγματοποιήθηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου.
Παρεμπιπτόντως στο δεύτερο Κύπελλο Πάσχα κλήθηκαν οι σπουδαίες Φερεντσβάρος και Ούιπεστ από την Ουγγαρία.
Πολυνίκης του Κυπέλλου Πάσχα υπήρξε ο Ολυμπιακός με 11 τρόπαια, ακολούθησαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός με τέσσερα Κύπελλα, ενώ από ένα Κύπελλο, κατέκτησαν η ρουμάνικη Προγκρεσούλ Βουκουρεστίου, η γερμανική Άϊντραχτ Φρανκφούρτης, ο Άρης και ο Εθνικός.
Οι τίτλοι τέλους
Το Κύπελλο Πάσχα έριξε αυλαία τον Μάιο του 1964 με επεισοδιακούς τίτλους τέλους.
Στον αγώνα Ολυμπιακός – ΑΕΚ, ο Κώστας Νεστορίδης πέτυχε ένα γκολ το οποίο ακυρώθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο γήπεδο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια και πάρθηκε η απόφαση να μην ξαναγίνει η διοργάνωση.
Το σχόλιο σας