Κόσμος

Μπέρμποκ: Εναντίον Κίνας, Ρωσίας, Μακρόν

Πιο συγκεκριμένα, η οικολόγος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας προειδοποιεί την Κίνα να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις της με την Ταιβάν

Σε σημαντικές δηλώσεις για την στάση της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία προέβη η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, την ώρα που στην γηραιά ήπειρο τίθεται υπό κριτική εξέταση η πρόταση του Εμμανουέλ Μακρόν περί στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, η οικολόγος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας προειδοποιεί την Κίνα να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις της με την Ταιβάν, ισχυριζόμενη ότι ένας πόλεμος στην περιοχή θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο.

Ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στο νησί θα είχε αρνητικές επιδράσεις κυρίως στο επίπεδο του παγκοσμίου εμπορίου, αφού, σύμφωνα με την Μπέρμποκ, «μέσω των στενών της Ταιβάν ρέει το 50% του εμπορίου παγκοσμίως κάθε ημέρα. Αυτό θα ήταν ένα φρικιαστικό σενάριο για το σύνολο του πλανήτη».

«Το ωστικό κύμα μιας τέτοιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα έπληττε επίσης την Κίνα και την Γερμανία ως ειδικά εμπορικά έθνη. Επομένως, παρακολουθούμε τις αυξανόμενες εντάσεις στα στενά της Ταιβάν με μεγάλη ανησυχία», συμπλήρωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία πρόσθεσε πως «οι συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν μόνον ειρηνικά. Μια μονομερής και βίαιη αλλαγή στο status quo δεν θα ήταν αποδεκτή από εμάς ως Ευρωπαίους».

Η τοποθέτηση αυτή εκλαμβάνεται ως εκδήλωση αποστασιοποίησης από την πρόσφατη πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμμ. Μακρόν, σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα έπρεπε να συμπαραταχθούν πλήρως με την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιπλέον, πριν η Μπέρμποκ αναχωρήσει για την Ιαπωνία για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Καρουιζάουα κοντά στο Ναγκάνο, επανέλαβε την αντίθεση της Γερμανίας στον ρωσικό πολιτικό αυταρχισμό, λέγοντας ότι «τώρα το ζήτημα είναι να δείξουμε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την αποφασιστικότητά μας ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους του ακόμα και μέσω της φθοράς και της κόπωσης».

«Ως G7, είμαστε δυνατοί ενωμένοι διότι γνωρίζουμε ακριβώς τι υποστηρίζουμε: μια διεθνή τάξη στην οποία το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο κυριαρχούν έναντι του νόμου του ισχυρού», δήλωσε η Μπέρμποκ. Ως «ομάδα κρίσης σε διαρκή δράση», η G7 των οικονομικά ισχυρών δημοκρατιών αντιμετώπισε τη ρωσική επιθετικότητα πέρυσι «το ένα εμπόδιο μετά το άλλο: με τη χειμερινή βοήθεια για τον λαό της Ουκρανίας, με τις ρωσικές κυρώσεις και το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου. Με τη στήριξή μας, η Ουκρανία άντεξε τον ενεργειακό πόλεμο και τη χειμερινή επίθεση της Ρωσίας», ανέφερε η Μπέρμποκ,  η οποία κατέληξε πως «ως δημοκρατίες, είμαστε επιτυχημένοι στον συστημικό ανταγωνισμό με αυταρχικές δυνάμεις όταν οι εταίροι και φίλοι μας σε όλο τον κόσμο μας έχουν εμπιστοσύνη. Πρέπει να αποφύγουμε η ενότητά μας παρερμηνευτεί ως οριοθέτηση από άλλους ή να ανοίξουν νέα ρήγματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο