Διεθνή

ΗΠΑ: Ανησυχία για τους δεσμούς Ουγγαρίας-Ρωσίας

ΗΠΑ: Ανησυχία για τους δεσμούς Ουγγαρίας-Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Konstantin Zavrazhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Οι ΗΠΑ ανησυχούν καθώς οι Ούγγροι ηγέτες επιδιώκουν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν καθώς οι Ούγγροι ηγέτες επιδιώκουν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία. Η στενή οικονομική συνεργασία της Ουγγαρίας με τη Ρωσία τροφοδοτεί τη ρωσική πολεμική μηχανή και απειλεί την ασφάλεια της διατλαντικής συμμαχίας, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πρέσμαν σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης.

Η παρουσία οποιασδήποτε «πλατφόρμας υπό την ηγεσία του Κρεμλίνου» στην Ευρώπη αποτελεί «δυνητική απειλή» τόσο για την ΕΕ όσο και για τους δυτικούς συμμάχους της, δήλωσε ο Πρέσμαν, προσθέτοντας ότι η τράπεζα αποτελεί «εργαλείο της Μόσχας» για να αυξήσει την επιρροή της στην Ουγγαρία και την περιοχή.

«Ανησυχούμε για τους Ούγγρους ηγέτες που επιδιώκουν ολοένα και στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, παρά τη βάναυση επιθετικότητά της. Η στενή οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία τροφοδοτεί τη ρωσική πολεμική μηχανή και απειλεί την ασφάλεια της διατλαντικής συμμαχίας», δήλωσε ο Πρέσμαν, ανέφερε ο εταίρος της EURACTIV, Telex.hu.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, οι ΗΠΑ επικαιροποίησαν τον κατάλογο των κυρώσεών τους για να συμπεριλάβουν τη Διεθνή Τράπεζα Επενδύσεων με έδρα τη Βουδαπέστη, τον αντιπρόεδρό της, και άλλα στελέχη ουγγρικής καταγωγής.

Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ εξέφρασαν επανειλημμένα τις ανησυχίες τους για την τράπεζα στην ουγγρική κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της αρνήθηκε να το αναγνωρίσει.

Το προσωπικό της Διεθνούς Τράπεζας Επενδύσεων μπορεί να εισέλθει στην ΕΕ ακόμη και από τη Ρωσία με διπλωματικά διαβατήρια, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για τις ΗΠΑ,καθώς η Ουγγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Πρέσμαν.

«Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ουγγαρία σημαντικό σύμμαχο και επιθυμούν να διατηρήσουν μια εποικοδομητική σχέση με τη χώρα», πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments