Κόσμος

Λαγκάρντ: Δεν μπορώ να προβλέψω ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν

Λαγκάρντ: Δεν μπορώ να προβλέψω ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν, λέγοντας ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είχε τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο

“Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS την Κυριακή. “Απλώς δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα άφηναν να συμβεί μια τέτοια μεγάλη – μεγάλη – καταστροφή”.

“Αν συνέβαινε, θα είχε πολύ, πολύ αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο για τη χώρα αυτή, όπου η εμπιστοσύνη θα αμφισβητούνταν, αλλά σε όλο τον κόσμο”, πρόσθεσε η Λαγκάρντ. “Καταλαβαίνω την πολιτική, έχω ασχοληθεί και εγώ με την πολιτική. Αλλά υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να υπερισχύσει το ανώτερο συμφέρον του έθνους”.

Η Λαγκάρντ μπήκε στη μάχη καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια πιθανή χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρει το Bloomberg. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, οι Ρεπουμπλικάνοι του οποίου επιδιώκουν να συνδέσουν την αύξηση του ανώτατου ορίου με περικοπές στις δαπάνες των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αποφύγει την παραβίαση του ορίου χρέους, αλλά το ανώτατο όριο πρέπει να αυξηθεί αυτό το καλοκαίρι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Ο ΜακΚάρθι πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην αντιπαράθεση.

Επιφανείς Αμερικανοί τραπεζίτες και αξιωματούχοι, όπως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες να μην οδηγήσουν τις ΗΠΑ στο χείλος του γκρεμού.

Μια παρόμοια αναμέτρηση το 2011 ταρακούνησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ώθησε τον οίκο Standard & Poor’s να προβεί στην πρώτη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της αμερικανικής κυβέρνησης. Τότε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε σε περικοπές δαπανών ύψους άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για μια δεκαετία προκειμένου να τερματιστεί η κρίση.

Η Λαγκάρντ απηύθυνε την προειδοποίησή της μετά τη συμμετοχή της στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, όπου αξιωματούχοι οικονομικών υπηρεσιών από όλο τον κόσμο συζήτησαν τις οικονομικές προοπτικές εν μέσω των προκλήσεων που θέτει ο πληθωρισμός και το αυξημένο χρέος που προκάλεσαν η πανδημία Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αντιμέτωπη με την πίεση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ζώνης του ευρώ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι μια περιορισμένη πιστωτική σύσφιξη θα μπορούσε να διευκολύνει το έργο της ΕΚΤ, απηχώντας τα σχόλια της Γέλεν.

“Αν δεν δανείζουν πάρα πολλές πιστώσεις και αν διαχειρίζονται τον κίνδυνο, αυτό μπορεί να μειώσει το έργο που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό”, δήλωσε η Λαγκάρντ. “Αλλά αν μειώσουν υπερβολικά τις πιστώσεις, τότε αυτό θα επιβαρύνει υπερβολικά την ανάπτυξη”. Πρόκειται για “μια λεπτή ισορροπία”, είπε η ίδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments