Διεθνή

ΟΗΕ: Αρνητικό ρεκόρ θανάτων μεταναστών στη Μεσόγειο

Στους τρεις πρώτους μήνες του 2023 καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μεταναστών που επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη (12 Μαρτίου) ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

Στους τρεις πρώτους μήνες του 2023 καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μεταναστών που επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη (12 Μαρτίου) ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Το «Missing Migrants Project» της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ κατέγραψε 441 θανάτους μεταναστών στην Κεντρική Μεσόγειο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, Frontex, ανέφερε 54.000 παράνομες διελεύσεις στο μπλοκ κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξημένες κατά ένα πέμπτο σε σχέση με το 2022. Είκοσι οκτώ χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στην ΕΕ από την Κεντρική Μεσόγειο, τριπλάσιος αριθμός από πέρυσι. «Η διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ όλων των παράνομων συνοριακών διελεύσεων στην ΕΕ», πρόσθεσε ο Frontex.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη μετανάστευση μετά την απότομη αύξηση των αφίξεων από τη Μεσόγειο. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην Ιταλία να επιστρέφει ταχύτερα τους μετανάστες, ένα βήμα που ενθαρρύνθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες.

Τον περασμένο μήνα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν τις απελάσεις όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν και να αναγνωρίσουν αμοιβαία τις συμφωνίες επιστροφής μεταναστών, στο τελευταίο της βήμα για τη βελτίωση του ελέγχου των συνόρων της ΕΕ.

Η αμοιβαία αναγνώριση των συμφωνιών επιστροφής σε όλη την ένωση θα καταστήσει «πολύ πιο εύκολο τον εξορθολογισμό των επιστροφών», δήλωσε η επικεφαλής εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. Ωστόσο, λίγα κράτη μέλη χρησιμοποιούν την αμοιβαία αναγνώριση, αν και οι υφιστάμενοι κανόνες της ένωσης την επιτρέπουν σύμφωνα με το euractiv.gr.

«Η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στην κεντρική Μεσόγειο είναι ανυπόφορη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ Αντόνιο Βιτορίνο. «Με περισσότερους από 20.000 θανάτους να έχουν καταγραφεί σε αυτό το πέρασμα από το 2014, φοβάμαι ότι οι θάνατοι αυτοί θεωρούνται φυσιολογικοί πλέον. Τα κράτη πρέπει να αντιδράσουν. Οι καθυστερήσεις και τα κενά στην καθοδηγούμενη από τα κράτη Έρευνα & Διάσωση κοστίζουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπήρξαν μια σειρά από πρόσφατες αναφορές για καθυστερήσεις στις κυβερνητικές απαντήσεις διάσωσης και εμπόδια στις επιχειρήσεις των σκαφών έρευνας και διάσωσης (SaR) των ΜΚΟ στην κεντρική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη βύθιση πολλών σκαφών που μετέφεραν δεκάδες μετανάστες.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσουν διοργανικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τους πρώτους νομοθετικούς φακέλους του προτεινόμενου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Οι ηγέτες έχουν θέσει ως στόχο μέχρι τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους να οριστικοποιήσουν τη μεταρρύθμιση του νομικού καθεστώτος της ένωσης για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν τη δική τους διαπραγματευτική εντολή για τους περισσότερους από τους φακέλους κατά την επόμενη σύνοδό τους, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να συμφωνήσει τη στάση του για τους περισσότερους από τους φακέλους τις επόμενες εβδομάδες, ανοίγοντας το δρόμο για τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ πριν από το καλοκαίρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο