ΥΠΕΞ του G7: Πιο σκληρή στάση απέναντι σε Κίνα και Ρωσία
Έγιναν οι εργασίες της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών στην Ιαπωνία. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους ετέθη το ζήτημα της αντιμετώπισης της επιθετικής στάσης που επιδεικνύουν η Κίνα και η Ρωσία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε μια πιο σκληρή στάση απέναντι στις αυξανόμενες απειλές της Κίνας προς την Ταιβάν και στις ανεξέλεγκτες δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συμφωνία καταγράφηκε και ως προς τους τρόπους ενίσχυσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία και τιμωρίας Ρωσία για την εισβολή της.
Ο κόσμος βρίσκεται σε «σημείο καμπής» στις μάχες στην Ουκρανία και πρέπει «να απορρίψει σθεναρά τις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με τη βία, και την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις απειλές της για χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Χαγιάσι προς τους συναδέλφους του, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από το Associated Press.
Για την αμερικανική αντιπροσωπεία, η συνάντηση αυτή ήρθε σε μια στιγμή κρίσιμη για την απάντηση του κόσμου στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αντιμετώπιση της Κίνας.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που ταξίδευε με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ο στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις συνομιλίες είναι να υποστηρίξει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας που ξεκίνησε στις συγκεντρώσεις του G7 του περασμένου έτους στη Γερμανία, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
Η επιτάχυνση της τιμωρίας κατά της Ρωσίας, ιδιαίτερα μέσω οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων που απειλήθηκαν για πρώτη φορά από το G-7 τον Δεκέμβριο του 2021, πριν από την εισβολή, θα είναι επίσης προτεραιότητα, είπε ο αξιωματούχος.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια σημαντική στιγμή τις επόμενες εβδομάδες με την τρέχουσα επίθεση της Ρωσίας να έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό και την Ουκρανία να προετοιμάζει μια αντεπίθεση. Ο Aμερικανός αξιωματούχος είπε ότι θα υπάρξει συζήτηση για τρόπους εμβάθυνσης της υποστήριξης στις μακροπρόθεσμες αμυντικές και αποτρεπτικές ικανότητες της Ουκρανίας. Αυτό θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τη θέση του Κιέβου για πιθανές διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να τερματίσουν τη σύγκρουση με τους δικούς του όρους.
Ο ρόλος της Ιαπωνίας — του μοναδικού ασιατικού μέλους του G7 — ως προέδρου των φετινών συνομιλιών παρέχει την ευκαιρία να συζητηθεί η συντονισμένη δράση για την Κίνα. Οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του G7, ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Γερμανίας, πραγματοποίησαν πρόσφατα επισκέψεις στην Κίνα, και οι διπλωμάτες αναμένεται να συζητήσουν τις εντυπώσεις τους για το πού βρίσκεται η Κίνα σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, τη Βόρεια Κορέα και την Ταιβάν, που είναι ένα ιδιαίτερα οδυνηρό σημείο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Σε ένα ιδιωτικό δείπνο εργασίας το βράδυ της Κυριακής που ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση των διπλωματών, ο Χαγιάσι προέτρεψε να συνεχιστεί ο διάλογος με την Κίνα για τις πολλές παγκόσμιες προκλήσεις όπου η συμμετοχή του Πεκίνου θεωρείται κρίσιμη. Μεταξύ των κινεζικών συμφερόντων που είναι συνυφασμένα με εκείνα των πλούσιων δημοκρατιών, κυριαρχούν το παγκόσμιο εμπόριο και οι προσπάθειες για το κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, οι υπουργοί προσπαθούν επίσης να αντιμετωπίσουν την πιο επιθετική στάση της Κίνας στην περιοχή, ιδιαίτερα απέναντι στην Ταιβάν, την αυτοδιοικούμενη δημοκρατία που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι δική του.
Ο Χαγιάσι είπε στους ομολόγους του ότι οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να «χτίζουν μια εποικοδομητική και σταθερή σχέση, εκφράζοντας επίσης άμεσα τις ανησυχίες και καλώντας την Κίνα να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με ανακοίνωση για το κεκλεισμένων των θυρών δείπνο.
Η Κίνα έστειλε πρόσφατα αεροπλάνα και πλοία, προβαίνοντας σε προσομοίωση της περικύκλωσης της Ταιβάν. Το Πεκίνο προσθέτει επίσης πυρηνικές κεφαλές, υιοθετώντας μια πιο σκληρή γραμμή για τις διεκδικήσεις του στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ σχεδιάζει σενάριο επικείμενης αντιπαράθεσης.
Η ανησυχία στην Ιαπωνία μπορεί να φανεί από τις προσπάθειές της τα τελευταία χρόνια να ξεπεράσει τις πασιφιστικές, αποκλειστικά αμυντικές αρχές της, όπως εκείνες ορίστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Τόκιο κινείται προς την απόκτηση δυνατοτήτων προληπτικού χτυπήματος και πυραύλων κρουζ για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών στην ευρύτερη περιοχή του.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επρόκειτο να επισκεφθεί το Πεκίνο τον Φεβρουάριο, αλλά το ταξίδι αναβλήθηκε λόγω του περιστατικού με κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, ενώ δεν ακόμη επαναπρογραμματιστεί νέα επίσκεψη.
Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε για λίγο με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Ουάνγκ Γι, στο περιθώριο του Φόρουμ Ασφαλείας του Μονάχου, αλλά οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου έχουν καταστεί σπάνιες. Έτσι, ο Μπλίνκεν θα αναζητήσει πληροφορίες από τους Γάλλους και Γερμανούς ομολόγους του για τις αλληλεπιδράσεις τους με τους Κινέζους, όπως δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Παρά τις ενδείξεις, ιδίως από τα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ότι το G7 είναι διχασμένο για την Κίνα, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει κοινή ανησυχία μεταξύ των επτά χωρών για τις ενέργειες της Κίνας, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για το πώς θα συνεχίσουν τη συντονισμένη προσέγγισή τους στην Κίνα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας