Διεθνή

Σίγουρος για την νίκη στις «κρίσιμες για την Ευρώπη εκλογές» ο Ερντογάν

Σίγουρος για την νίκη στις «κρίσιμες για την Ευρώπη εκλογές» ο Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Βέβαιος για την επικράτησή του στις επικείμενες εκλογές της 14ης Μαΐου εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελετή έναρξης της πρώτης φάσης του γιγαντιαίου Οικονομικού Κέντρου Κωνσταντινούπολης

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ως πολιτικός που κρατά τον παλμό της πλατείας στα 40 χρόνια της ζωής του, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για το χρώμα της κάλπης».

«Η χώρα μας βρίσκεται σε διαδικασία εκλογών που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Μετά από 27 ημέρες, θα πάμε στις κάλπες και θα πάρουμε μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της Τουρκίας. Θα κάνουμε μια σημαντική επιλογή όχι μόνο μεταξύ υποψηφίων, κομμάτων και συμμαχιών, αλλά και μεταξύ δύο διαφορετικών αντιλήψεων», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πιστεύουμε ότι το έθνος μας θα είναι υπέρ μιας πολιτικής εργασίας, υπηρεσιών και επενδύσεων όπως είναι εδώ και 21 χρόνια. Το ταξίδι της οικονομικής ανάπτυξης δεν θα διακοπεί. Ο λαός μας, που γνώριζε την Τουρκία πριν από το 2002, δεν θα επιτρέψει να επιστρέψει από τα δημοκρατικά και οικονομικά κέρδη που απέκτησε πληρώνοντας το τίμημα όταν χρειαστεί. Το αγαπημένο μας έθνος θα ξεκινήσει τον αιώνα της Τουρκίας λέγοντας bismillah (Στο όνομα του Αλλάχ)», κατέληξε.

Κρίσιμες για την Ευρώπη Την ίδια στιγμή, πιο σημαντικές από όλες τις εκλογικές διαδικασίες του 2023 χαρακτήρισε τις κάλπες της Τουρκίας, το Politico σε δημοσίευμά του.

Συγκεκριμένα, για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι εκλογές του επόμενου μήνα είναι «τεράστιας ιστορικής σημασίας» καθώς συμπίπτουν με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του κοσμικού κράτους και της δημοκρατίας του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που ο Ερντογάν θέλει να καταργήσει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Politico, «η ψηφοφορία της 14ης Μαΐου αναμένεται να είναι η πιο έντονη κούρσα στην 20ετή διακυβέρνηση του Ερντογάν – καθώς η χώρα παλεύει με χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης, αλλά και τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού».

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολιτικό αντίπαλο τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου – τον «Τούρκο Γκάντι» όπως είναι το παρατσούκλι του – και ο οποίος έχει προβάδισμα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

Ομως ο Ερντογάν «είναι ένας σκληραγωγημένος μαχητής των εκλογών, ο οποίος έχει την πλήρη ισχύ του κράτους και των θεσμών του» γράφει το Politico.

Η Δύση φοβάται ότι – σε περίπτωση νίκης – ο Ερντογάν «θα πιέσει προς ένα ολοένα και πιο θρησκευτικά συντηρητικό μοντέλο, με τις μεγαλύτερες πολιτικές εξουσίες να επικεντρώνονται γύρω από εκείνον».

Κρίσιμες εκλογές για την ασφάλεια στην Ευρώπη Αυτός που θα εκλεγεί, θα καθορίσει τον ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, τη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία, τη μεταναστευτική πολιτική, τον ρόλο της Άγκυρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και το πώς χειρίζεται τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η αντιπολίτευση της Τουρκίας – δλδ ο Κιλιντσάρογλου – είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να ξεπαγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες βρίσκοντα σε αδιέξοδο από το 2018 λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της χώρας, εισάγοντας φιλελευθεροποιητικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης και την αποπολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος» αναφέρει το άρθρο.

Όμως, «ακόμη και υπό μια νέα κυβέρνηση, το έργο της επανέναρξης των συνομιλιών για την ένταξη στην ΕΕ είναι δύσκολο καθώς το αντιδυτικό αίσθημα στην Τουρκία είναι πολύ ισχυρό σε όλο το πολιτικό φάσμα», υποστήριξε ο Βολφάνγκο Πικόλι, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνου Teneo στο Politico.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ, μετά τη Φιλανδία, η αντιπολίτευση δεσμεύεται να τερματίσει το τουρκικό βέτο για την ένταξη και της Σουηδίας άμεσα, ακόμα και στην ετήσια συγκέντρωση της συμμαχίας στις 11 Ιουλίου.

Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος Τα τελευταία χρόνια κλιμακώνεται διαρκώς η επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα, με τον Ερντογάν να προειδοποιεί μάλιστα ότι ένας πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει την Αθήνα.

Όμως η άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής κοινότητας στους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια δημιούργησαν ένα νέο σκηνικό για τις διμερείς σχέσεις.

«Και οι δύο χώρες θα έχουν εκλογές και έτσι, αυτό θα ανοίξει έναν νέο ορίζοντα μπροστά και στις δύο χώρες», δήλωσε ο Ουνάλ Τσεβικόζ, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κιλιτσντάρογλου.

«Η προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα διμερή τους προβλήματα [στο Αιγαίο], θα διευκολύνει τον συντονισμό για την αντιμετώπιση των άλλων προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο, όπως διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και την εξερεύνηση ενέργειας», είπε.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Τσεβίκοζείπε ότι είναι σημαντικό η Αθήνα και η Άγκυρα να μην παρέμβουν στην εσωτερική πολιτική της Κύπρου και «θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους δύο λαούς του νησιού να δουν τα προβλήματά τους διμερώς».

Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και ο EastMed είναι θεμελιώδεις για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και δεν θα αλλάξουν πολλά με μια άλλη κυβέρνηση. Η διαφορά θα είναι περισσότερο ύφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments