Global News

DW: Sharenting – Ένας υποτιμημένος κίνδυνος

DW: Sharenting – Ένας υποτιμημένος κίνδυνος

Πηγή Φωτογραφίας: Kidslox

Όλο και πιο συχνά, οι γονείς δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Αυτό δεν παραβιάζει μόνο τα προσωπικά τους δικαιώματα - ενέχει επίσης κινδύνους.

Η γέννηση ενός μωρού, το πρώτο του χαμόγελο, τα πρώτα του βήματα ενθουσιάζουν τους γονείς, οι οποίοι φωτογραφίζουν αυτά τα πρώιμα ορόσημα του παιδιού τους και τα μοιράζονται με ικανοποίηση με τους γνωστούς τους. Σήμερα, ωστόσο, οι φωτογραφίες των παιδιών δημοσιεύονται ολοένα και περισσότερο στο διαδίκτυο. Και αυτό μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Στο διαδίκτυο, όλα μένουν και αυτό μπορεί συχνά να αποτελέσει πρόβλημα, όπως, για παράδειγμα, εάν τα ίδια τα παιδιά δεν χαίρονται που έχουν δημοσιευθεί οι φωτογραφίες τους. «Αυτό που οι γονείς θα περιέγραφαν ως χαριτωμένο και γλυκό, τα παιδιά το βρίσκουν μερικές φορές απίστευτα ενοχλητικό», εξηγεί η Πόλε. «Και αν οι φωτογραφίες κυκλοφορούν δημοσίως, το παιδί μπορεί φυσικά να γίνει στόχος εκφοβισμού, προσβολών ή σχολίων μίσους» ή να αντιμετωπίσει δυσκολίες αργότερα, στο εργασιακό του περιβάλλον.

Επιπλέον, οι φωτογραφίες συχνά δεν δείχνουν μόνο το πρόσωπο του παιδιού, αλλά και το προσωπικό του περιβάλλον: το παιδικό δωμάτιο, το σπίτι, το κήπο. Στις λεζάντες των φωτογραφιών περιλαμβάνονται ακόμη περισσότερα στοιχεία, όπως το όνομα του παιδιού ή η ημερομηνία γέννησής του. Μερικές φορές αυτά τα δεδομένα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βρεθεί ο τόπος διαμονής του παιδιού. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για λόγους προστασίας των δεδομένων: Φυσικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τέτοιες πληροφορίες και εικόνες να πέσουν σε λάθος χέρια και να κυκλοφορήσουν σε κύκλους παιδόφιλων, για παράδειγμα. Ήδη από το 2019, υπάρχει, για παράδειγμα, στην Γερμανία, η διαδικτυακή πύλη jugendschutz.net, την οποία εγκαινίασαν από κοινού η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων, επεσήμανε σε έκθεσή της ότι το Instagram χρησιμοποιείται καταχρηστικά για δικτύωση από άτομα με σεξουαλικό ενδιαφέρον για παιδιά. Για παράδειγμα, οι φωτογραφίες των παιδιών συλλέγονται, επισημαίνονται με σεξουαλικά σχόλια ή hashtags και κοινοποιούνται.

Οι γονείς γνωρίζουν ότι η δημόσια ανάρτηση στο Facebook, το TikTok ή το Instagram είναι προβληματική», εξηγεί η Σόφι Πόλε. «Στις δε πλατφόρμες που θεωρούν πιο ιδιωτικές, όπως το WhatsApp, μοιράζονται φωτογραφίες ακόμη πιο ανεμπόδιστα. Αλλά ακόμη και σε μια ιδιωτική συνομιλία, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι μια φωτογραφία δεν θα προωθηθεί μετά από τους εκάστοτε συνομιλητές σε λάθος άνθρωπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments