Διεθνή

Ένα βήμα πριν τη λήξη του πολιτικού αδιεξόδου η Βουλγαρία

Ένα βήμα πριν τη λήξη του πολιτικού αδιεξόδου η Βουλγαρία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το GERB και ο συνασπισμός «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP-DB) κατέληξαν την Τρίτη σε συμφωνία-ορόσημο που τους φέρνει πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το GERB και ο συνασπισμός «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP-DB) κατέληξαν την Τρίτη σε συμφωνία-ορόσημο που τους φέρνει πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η πιο σημαντική συμφωνία αφορά το γενικό νομοθετικό πρόγραμμα της Εθνοσυνέλευσης, το οποίο θα επικεντρωθεί στην υιοθέτηση των νόμων που θα οδηγήσουν τη χώρα προς την Ευρωζώνη και τη ζώνη Σένγκεν.

Το GERB, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, κέρδισε τις εκλογές στις αρχές Απριλίου, αφήνοντας στο PP-DB λιγότερο από 2% κάτω από το απαιτούμενο όριο. Το κόμμα του Μπορίσοφ δεν έχει την πλειοψηφία για να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο και δεν αποτελεί επιθυμητό εταίρο για το PP-DB, επειδή ο σχηματισμός ισχυρίζεται ότι ο Μπορίσοφ και το κόμμα του είναι διεφθαρμένοι.

Στο επίκεντρο της συμφωνίας GERB – PP-DB βρίσκεται τώρα η μεταρρύθμιση της εισαγγελίας, η οποία δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς τη διασφάλιση της επιβίωσης του κοινοβουλίου για τουλάχιστον μισό χρόνο. Αυτό είναι εφικτό μόνο αν εκλεγεί μια σταθερή κυβέρνηση.

Οι δύο σχηματισμοί κατέληξαν σε συμφωνία ότι ο Ρόσεν Ζελιάζκοφ από το GERB θα εκλεγεί πρώτος πρόεδρος του κοινοβουλίου και μετά από τρεις μήνες θα αντικατασταθεί από έναν πρόεδρο που θα ανακοινωθεί από το PP-DB, εφόσον η Εθνοσυνέλευση εξακολουθεί να λειτουργεί.

Το PP-DB θα ορίσει τον πρώτο πρόεδρο της κοινοβουλευτικής νομικής επιτροπής, αλλά μετά από τρεις μήνες θα πρέπει επίσης να υπάρξει εναλλαγή. Ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να εκλεγεί το πρωί της Τετάρτης.

«Ο κατάλογος με το νομοθετικό πρόγραμμα θα είναι δημόσιος και τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν πρόσβαση σε αυτόν», δήλωσε η πρόεδρος της ομάδας του GERB, Ντεσισλάβα Ατανάσοβα σύμφωνα με το euractiv.gr

Ο εκπρόσωπος του PP-DB στις διαπραγματεύσεις, Νικολάι Ντένκοφ, ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες με το GERB αφορούν μόνο το νομοθετικό πρόγραμμα και όχι την κυβερνητική στήριξη. Τα κόμματα του συνασπισμού PP-DB αποφάσισαν να μην υποστηρίξουν μια κυβέρνηση με την εντολή του GERB.

Ο Ντένκοφ δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου, αλλά δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Το PP-DB θέλει το GERB να υποστηρίξει την κυβέρνησή του με τη δεύτερη εντολή, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι ο Μπορίσοφ είναι έτοιμος για έναν τέτοιο συμβιβασμό μετά τη νίκη του στις εκλογές.

«Ο διάλογος είναι εξαιρετικά αναγκαίος και μου φαίνεται ότι πριν από δύο μήνες, πριν από δύο χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα καταφέρναμε στο όνομα κάποιου κοινού στόχου να καθίσουμε μαζί σε διάλογο. Ο τόνος είναι εποικοδομητικός, συλλογικός και ειδικός. Υπό αυτή την έννοια, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για μια κανονική κυβέρνηση», δήλωσε η Ντεσισλάβα Ατανάσοβα από το GERB. Η Ατανάσοβα πρόσθεσε ότι έρχονται οι συνομιλίες των ηγετών των σχηματισμών για τον σχηματισμό κυβέρνησης και είναι οι πιο σημαντικές.

Οι πρώτες κοινές δράσεις του GERB με το PP-DB έγιναν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι δύο σχηματισμοί συμφώνησαν να ετοιμάσουν τα σχέδια νόμου για τη Σένγκεν, την Ευρωζώνη και τα κονδύλια από το Σχέδιο Ανάκαμψης. Οι δύο σχηματισμοί διαθέτουν 133 βουλευτές και μπορούν εύκολα να σχηματίσουν ευρωατλαντική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 240 βουλευτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments